Menu
Vitamine en Supplementen

Waarom is een kurkuma supplement goed voor senioren?

Wist u dat kurkuma in 2019 uitgeroepen is tot voedingssupplement van het jaar? Door de vele gezondheidsvoordelen is kurkuma tegenwoordig erg in trek als superfood en supplement. Uit onderzoek komt naar voren dat kurkuma mogelijk het meest effectieve voedingssupplement is dat er bestaat. Vooral senioren kunnen baat hebben bij ondersteuning van kurkuma extract. 

Waar komt kurkuma vandaan?

Kurkuma of geelwortel komt oorspronkelijk uit India. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van Curcuma Longa. In India is dit kruid een populaire smaakmaker. Het geeft gerechten als curry’s een warme gele kleur. Kurkuma wordt ook wel het ‘heilige poeder’ genoemd, omdat dit kruid ook wordt toegepast voor gezonde en soepele gewrichten en de darmfunctie.

Wat is curcumine?

Wat veel mensen niet weten is dat curcumine iets anders is dan kurkuma. Wat is het verschil tussen deze twee? Kurkuma is een specerij en bevat verschillende stofjes. Eén van de stofjes is curcumine. Kurkuma bevat  2-5% curcumine. Curcumine bevat weer curcuminoïden. Dit zijn moleculen die we ook als polyfenolen kennen en die ons lichaam op verscheidene manieren kunnen beïnvloeden. Curcumine is rijk aan antioxidanten. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat dit stofje positieve invloed heeft op uiteenlopende functies en processen in ons lichaam. Iets wat de Indiërs al meer dan duizend jaar weten. Benieuwd wat de voordelen zijn?

Drie voordelen van kurkuma voor senioren

In combinatie met voldoende lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon speelt curcumine een ondersteunende rol in verschillende processen in ons lichaam.

1. Kurkuma is een antioxidant*

Zoals net is beschreven, is curcumine het belangrijkste, actieve ingrediënt in kurkuma. Het is een bijzonder sterke antioxidant*. Curcumine neutraliseert vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen, zoals luchtvervuiling, zonlicht en roken, die onder meer het verouderingsproces versnellen.

2. Curcuminoïden helpen om soepele gewrichten te behouden*

Naarmate we ouder worden, worden onze gewrichten stijfjes. Hierdoor kunnen we minder gaan bewegen. Om ons bewegingsapparaat soepel te houden, is curcumine een gezond alternatief om onze gewrichten te ondersteunen*. Curcumine bouwt versleten kraakbeen op, waardoor de gewrichten worden hersteld.

3. Kurkuma ondersteunt de hartfunctie en de bloedcirculatie*

Niet alleen onze gewrichten worden wat stijver. Ook de elasticiteit van de bloedvaten wordt minder. Om onze vaten soepel te houden kan kurkuma een goede ondersteuning zijn. Kurkuma draagt bij aan het instandhouden van het endotheel. Dit is de binnenste bekleding van uw bloedvaten. Op deze manier kunt u soepele bloedvaten* behouden. Waardoor uw hart normaal kan blijven functioneren. 

Om de bovengenoemde voordelen te bereiken heeft u een hoogwaardig kurkuma supplement nodig. De hoeveelheid curcumine dat in het specerij kurkuma zit, is namelijk veel te weinig. U zou dan iedere dag 30 gram kurkuma moeten gebruiken. Dat is een enorme hoeveelheid. 

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment behandeling bij de EFSA.

Kurkuma supplementen

Er zijn veel kurkuma supplementen te verkrijgen. Curcumine is voor het lichaam moeilijk opneembaar. Om de biologische beschikbaarheid te verhogen, is het belangrijk dat het supplement zwarte peper extract bevat. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat curcumine twintig maal beter wordt opgenomen als het samen met zwarte peper wordt ingenomen. De opneembaarheid wordt ook verbeterd als u een kurkuma supplement combineert met vet. U kunt bijvoorbeeld het supplement vlak voor een vetrijke maaltijd of met een lepeltje olie innemen. Curcumine is namelijk vetoplosbaar.

Kurkuma extract capsules van vitaminesperpost.nl zijn een hoogwaardig supplement. De capsules bevatten maar liefst 95% curcuminoïden en zwarte peper.  De curcumine is het speciale Curcumin C3 Complex® van Sabinsa. Curcumin C3 Complex is de gouden standaard voor kurkuma extracten. Alle vegetarische capsules worden samengesteld met duurzaam geteelde Curcuma Longa.

Over vitaminesperpost.nl

Het streven van vitaminesperpost.nl is om kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen tegen een gezonde prijs aan te bieden. Daarom worden zowel natuurlijke als natuuridentieke voedingssupplementen verkocht.