Menu
Koken

Vergeten groenten

Bij elke avondmaaltijd zou u groenten moeten eten. Vaak is dit saai want ja Aardappels, Vlees en Groente oftewel het AVGtje is niet zo heel spectaculair. Maar met groente kunt u ook hele leuke variërende gerechten maken. En dit is vooral leuk met de vergeten groentesoorten.

U ziet deze tegenwoordig steeds vaker terugkomen in de schappen van uw supermarkt of groenteboer. Dit omdat wij de vergeten groentes aan het herontdekken zijn en steeds meer mensen er weer mee gaan koken. Maar welke vergeten groentes zijn er? Ik heb er hier voor u een paar op een rijtje gezet.

Pastinaak
pastinaak is een broertje van de wortel en smaakt hier dus ook een beetje naar. u kunt pastinaak in verschillende gerechten verwerken net zo als wortels. U kunt ze wokken maar ook rauw geraspt door bijvoorbeeld een salade zijn ze erg lekker.

Meiraap
Meiraap zijn ronde witte knolletjes. Meirapen zijn lekker zacht en mals en de smaak is lichtzoet. Meiraap word vers gegeten en kan ook in salades gebruikt worden. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten en ook met zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei. Knolrapen zoals deMeiraap ook wel word genoemd moeten niet verward worden met koolraap.

Raapstelen
Raapstelen is het jonge loof van de meiknol dat met wortel en al geoogst wordt. Het is familie van mosterd en broccoli. Als u raapstelen langer laat groeien, gaat het meer op broccoli lijken. Het is eigenlijk een lentegroente, maar wordt ook in de herfst geteeld. Echter in Turkije, Griekenland, Portugal en Spanje valt het onder de categorie wintergroente.

Schorseneren
In tegenstelling tot de reputatie is de schorseneer lekker en eigenlijk wel makkelijk te verwerken. De smaak heeft wat weg van die van een asperge. De bijnaam ‘armeluis asperge’ refereert hier direct aan. Schorseneren kunnen tot puree of soep worden gemaakt, in risotto worden verwerkt, gekookt, gestoomd en gebakken. Koud of warm worden gegeten.