Menu
Gezondheid

Veelvoorkomende oogaandoeningen bij ouderen

Oogaandoeningen verminderen de kwaliteit van je zicht en leven. Gelukkig zijn de meeste oogaandoeningen wel te behandelen. Hierbij is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Ben je benieuwd wat de veelvoorkomende oogaandoeningen zijn? En hoe je ze kunt herkennen? Lees dan verder!

Staar
Staar (ook wel cataract genoemd) is één van de bekendste oogziektes. Als je staar hebt, worden kleuren en contrast geleidelijk minder goed zichtbaar. Hierdoor wordt je zicht steeds waziger. Staar kan veroorzaakt worden door ouderdom, onderliggende ziekte, zoals diabetes, medicatie, letsel of een infectie aan het oog. Staar gaat niet vanzelf over en kan enkel verholpen worden door middel van een staaroperatie. Een operatie is uiteindelijk altijd nodig, omdat het zich steeds verder afneemt. Hoe snel de operatie nodig is, hangt af van de klachten. Hoe snel het zicht afneemt, wisselt per persoon. Dit kan maanden tot jaren duren.

Maculadegeneratie 
Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij het zicht steeds verder verslechtert. Dat komt doordat de kwaliteit van de macula, ook wel gele vlek genoemd, afneemt. De oogaandoening zorgt voor een vlek of waas in het midden van je zicht. Dit proces verloopt geleidelijk en komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. De symptomen zijn per persoon verschillend, maar de meest voorkomende symptomen zijn: het vervagen van kleuren, contrast minder goed zien en rechte lijnen worden krom. De aandoening kan erfelijk bepaald zijn, maar roken, alcohol en zonlicht vergroten ook de kans op maculadegeneratie. Er zijn twee varianten maculadegeneratie: de droge vorm, waarbij de macula geleidelijk verslechtert, en de natte vorm die veroorzaakt wordt door lekkende bloedvaatjes. Natte maculadegeneratie wordt behandeld met medicatie die door middel van injecties in het oog wordt gespoten. Droge maculadegeneratie kan helaas niet (goed) behandeld worden.

Glaucoom
Glaucoom (ook wel groene staar genoemd) is een oogaandoening die de oogzenuw beschadigt. Hierdoor verdwijnen delen van het buitenste gezichtsveld. Glaucoom wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde oogdruk. De symptomen van glaucoom verschillen per persoon. Sommige mensen zien wazig en anderen zien geen details meer. Je kunt zelfs helemaal geen klachten hebben. Het verslechteren van je zicht begint namelijk bij de randen, waardoor je het niet meteen door hebt. Uiteindelijk breidt het gezichtsuitval uit en wordt je centrale zicht ook aangetast. Glaucoom kan aangeboren zijn, maar komt vooral voor bij mensen ouder dan veertig jaar. Zonder behandeling kan glaucoom leiden tot blindheid. Deze oogaandoening wordt behandeld met oogdruppels, een laserbehandeling of een glaucoomoperatie.

Bij oogaandoeningen is het van groot belang dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. Schade die al ontstaan is, kan namelijk niet altijd worden hersteld. Het is daarom raadzaam om regelmatig je ogen te laten controleren bij een opticien. Tijdens een oogmeting onderzoekt de opticien de gezondheid van je ogen en kunnen in een zeer vroeg stadium oogaandoeningen worden herkend.