Menu
Tuinieren

Tuinieren, werken in de tuin

Een rustgevende bezigheid is werken in de tuin. Ook zonder groene vingers is werken in de tuin een ontspannende bezigheid waaruit veel plezier valt te halen. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Wij delen graag tips over het starten met tuinieren.

Houd het klein en overzichtelijk

Wellicht droom je van een grote (volks)tuin vol planten, maar wanneer je begint met tuinieren kan het zo zijn dat dit behoorlijk veel werk zal opleveren. Of stel dat de hobby tuinieren eigenlijk toch niet zo bevalt?

Begin met een klein hoekje, dit kan gemakkelijk in de tuin of op een balkon. Tevens kan je met het beginnen van tuinieren meteen zien wat de beste locatie is voor het planten van planten Waar komt de zon? Staan de planten niet onder een afdak zodat regenwater er ook gemakkelijk bij kan?

Safety first

Denk goed aan jezelf tijdens het tuinieren. Zorg voor goed materiaal om overbelasting te voorkomen, maar ook voor de juiste kleding en bescherming. Denk hierbij aan bijvoorbeeld deze e.s. motion werkbroeken en aan handschoenen die goed passen. Hierdoor voorkom je blaren of zere knieën en beleef je langer plezier van de tuin, jezelf en het tuinieren!

Het gebruik van goed materiaal is een vereiste om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een slechte snoeischaar kost meer energie om te gebruiken, maar denk ook aan een hark of schep die je kunt gebruiken terwijl je rechtop staat. Alles om je lichaam zo gezond mogelijk te houden en op ergonomische wijze te kunnen werken!

Kies planten die makkelijk zijn in onderhoud

In opvolging van de vorige tip: begin klein. Kies voor een plant die gemakkelijk is in onderhoud om mee te beginnen. Makkelijke vaste planten zijn bijvoorbeeld de ooievaarsbek, de kerstroos, de duizendknoop of salie. Er zijn nog veel meer planten die makkelijk zijn in onderhoud voor de echte beginner.

Werken met makkelijke planten als beginner zorgt voor langdurig plezier, zodat je zeker weer dat je eerst jaar als tuinwerker een groot succes zal worden! Start op een vierkante meter en het liefst in de grond, dat werkt gemakkelijker dan in een pot. In een pot is de kans op uitdroging een stuk groter.

Timing van het tuinieren

Afhankelijk van het type plant dat je wilt plaatsen in de tuin kies je een juist moment in het jaar. Planten en bomen in potten kunnen gerust het hele jaar in de tuin geplaatst worden, echter hebben grote planten en bomen wel moeite met het wortelen in de grond in de zomermaanden.

In de zomer verdampt er veel water door de warmte en is de grond droger. Om de natuur een handje te helpen moet je bereid zijn om de planten in de tuin drie weken lang dagelijks te besproeien. Op deze manier houdt je de grond vochtig en geef je de wortels de kans om goed te kunnen wortelen in de grond. Let dus bij het aanschaffen van bollen en zaadjes goed op de geadviseerde periode om te planten.

Overige tips:

  • Zorg dat de grond niet helemaal vlak is, maar juist iets afloopt. Op deze manier kan regenwater altijd weglopen.
  • Houdt ruimte tussen de planten, op deze manier hebben ze de vrijheid om te groeien. Aan het begin van je tuin zal het er misschien niet zo mooi uitzien, maar hierdoor krijgen de planten wel de kans om uit te bloeien tot een prachtexemplaar.
  • Laat de natuur zijn gang gaan en laat dus ook beestjes lopen! Insecten zijn nuttige dieren die de groei van jouw tuin alleen maar versnellen!

Wil je meer lezen over tuinieren? Op onze blog lees je van alles over het onderhouden van je eigen tuin.