Menu
Financieel

Recht op je geld: hoe je onbetaalde facturen vordert

Veel mensen kiezen er na hun pensioen voor om nog een tijdje als ZZP-er aan de slag te gaan om zo een extra inkomen of tijdbesteding te hebben. Veel bedrijven zijn daarbij gebaat, want de beschikbare kennis en kunde is voor hen vaak zeer waardevol. Denk bijvoorbeeld aan het opleiden en coachen van jonge medewerkers. Of juist managing­consulting bij fusies en overnames. Met een inschrijving bij de KvK wordt het ook mogelijk om facturen te sturen. Maar wat als deze facturen niet worden betaald? Met deze stappen zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt.    

Stap 1 Stuur een betalingsherinnering

Een betalingsherinnering stuur je doorgaans 2 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn uit de factuur. Het dient ook echt ter herinnering, want mogelijk was je debiteur oprecht vergeten te betalen. Een voorbeeldbrief die je zelf kan gebruiken, download je hier.

Stap 2 Bel je debiteur

Na het versturen van de betalingsherinnering is de volgende stap het bellen met je debiteur. Tijdens het telefoongesprek maak je concrete afspraken of stem zo nodig een betalingsregeling af. Het is verstandig om alle afspraken over betaling, de termijnen, consequenties bij niet betalen e.d. na het telefoongesprek per e-mail te bevestigen zodat voor beiden duidelijk is wat de afspraken zijn. 

Stap 3 Verstuur een aanmaning

Indien er na de stappen 1 en 2 nog niet is betaald, wordt het tijd voor het versturen van een aanmaning. Een aanmaning is strenger van toon en de betalingstermijn is ook korter. Het is tenslotte belangrijker dat een debiteur vrijwillig betaalt!

Stap 4 Geef je incasso uit handen

Wacht niet te lang met het uit handen geven van onbetaalde facturen. Voor hetzelfde geld gaat het niet goed met het bedrijf waarvoor je werkt, en loop je het risico dat je helemaal niet meer krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast is het incassorecht behoorlijk specialistisch en kan een expert meer pressie uitoefenen waardoor een factuur doorgaans sneller wordt betaald.

No cure no pay

Ben je op zoek naar een partij die voor jou een incasso uit handen neemt, dan zie je regelmatig de term ‘no cure no pay’. Het is verstandig om in je zoektocht naar de juiste partner uit te zoeken wat de voorwaarden zijn. Bij no cure no pay betaal je bijvoorbeeld alleen als de zaak succesvol wordt afgerond in tegenstelling tot wanneer een uurtarief wordt gehanteerd. In het laatste geval betaal je altijd voor de uren die zijn gemaakt, los of er überhaupt succesvol is geïncasseerd.    

Ga dus verstandig om met jouw wanbetalers en voorkom dat jouw incassozaak teveel waardevolle vrije tijd kost.