Menu
Tuinieren

Kunstgras: altijd groener gras dan de buren!

Onze tuin is een van de belangrijkste plaatsen bij het huis. We zitten graag in de tuin om te ontspannen, alleen of met vrienden. In de winter rondom de vuurkorf, en in de zomer voor een gezellige BBQ. Je wilt dan ook dat een tuin er goed uitziet, want geef nou toe: niemand houdt van een rommelige tuin. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw tuin er steeds mooier uitziet dan die van de buren? Aan de hand van kunstgras natuurlijk! In dit artikel kom je er alles over te weten.

Gras in de tuin

Een groene tuin, doet onmiddellijk denken aan twee dingen. Ten eerste uiteraard het gras, een tuin zonder gras oogt niet natuurlijk. Daarnaast zijn ook nog de planten van een groot belang. De combinatie van beiden zorgt ervoor dat jouw tuin er leuk en natuurlijk uitziet. Uit onderzoek is gebleken, dat we ons fitter voelen door de natuur. Aangezien veel mensen een groot deel van hun tijd thuis spenderen, is het ook niet meer dan normaal dat je hier extra probeert op te letten. Zeker als je al wat ouder wordt.

Gras heeft natuurlijk ook enkele nadelen. Zo moet je het regelmatig onderhouden, want anders ligt het er al snel slordig bij. In de zomer moet het minstens eenmaal per week worden gemaaid. Bovendien zal je met een grasschaar steeds de kantjes moeten bijsnijden, want daar kan je met de grasmachine niet zomaar bij. Daarbovenop komt ook nog eens het feit dat je soms stukken gras opnieuw moet zaaien, of bemesten. Op die manier voorkom je kale plekken. Tot slot heeft gras voldoende vocht nodig om zijn mooie groene kleur te kunnen behouden. Hier bij ons in Nederland, worden de zomers steeds droger en droger. Dat zorgt er helaas voor dat de tuin van veel mensen verandert in een bruin droog landschap. Zonde natuurlijk als je er zoveel tijd en geld hebt ingestoken.

Een dagje ouder

Als je wat jonger bent, dan wil je maar één ding: een zo groot mogelijke tuin, zodat de kinderen lekker kunnen spelen. Wanneer je wat ouder wordt, dan is het net omgekeerd. Je ziet vooral het werk van je tuin, en je hebt misschien niet meer de kracht om je gras te onderhouden zoals het nodig is. 

Planten snoeien zal je nog steeds moeten blijven doen, tenzij je natuurlijk kiest voor een vaste beschutting, in plaats van een haag. Er is echter wel een oplossing om het gras niet meer te moeten maaien: kunstgras

In eerste instantie zijn veel mensen er niet voor te vinden, maar uiteindelijk moeten ze toch vaak toegeven dat het veel meer voordelen te bieden heeft dan de eventuele nadelen die eraan zijn verbonden. Vaak is de redenering van mensen dat kunstgras er niet hetzelfde uitziet als natuurlijk gras. Vroeger was het verschil misschien duidelijk te zien, maar vandaag is die kloof al veel kleiner geworden.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

Het eerste, en voor veel mensen het belangrijkste voordeel van kunstgras, is dat het geen onderhoud vereist. Van zodra het kunstgras is aangelegd, is het zeker voor 15 – 25 jaar goed. Kunstgras is niet gemaakt van natuurlijke materialen, dus het kan niet groeien. Bovendien zorgt het er ook voor dat onkruid niet kan groeien en er treed geen mosvorming op. Je hoeft het dus nooit meer te maaien, of te harken. 

Bovendien is kunstgras helemaal niet zo duur. Zeker als je het gaat berekenen over de verwachte levensduur, dan valt het reuze mee. Er zijn kunstgrasmatten te koop naar ieders budget.

Zoals daarnet al gezegd, heeft kunstgras een erg lange levensduur. Alles hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van jouw kunstgrasmatten, des te langer ze zullen meegaan. Bovendien wordt kunstgras zo gemaakt, dat het bestand is tegen het UV-licht van de zon. Op die manier kan er nooit zomaar verkleuring optreden.

Tot slot is kunstgras ook nog eens de ideale oplossing voor mensen die weinig licht in hun tuin krijgen, of bij wie het gras steeds in de zon ligt. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan stadstuintjes, of tuinen met heel veel schaduwrijke plaatsen. Natuurlijk gras heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig om te kunnen groeien. Bij kunstgras is dat uiteraard niet het geval. Zo ligt jouw tuin er dus steeds groener bij dan die van je buren. Goed geregeld toch? 

De ideale oplossing dus?

Ben je op zoek naar een oplossing om jouw tuin mooi groen te houden, zonder dat je er veel onderhoud aan hebt? Dan is kunstgras inderdaad de ideale oplossing!