Menu
Financieel / Verzekeringen

Kunnen jouw nabestaanden 8.000 euro voorschieten?

Een uitvaartverzekering afsluiten is voor niemand verplicht. Maar, we overlijden uiteindelijk wel allemaal. Dus moet er een uitvaart komen. Een uitvaart kost geld, veel geld. Toch heeft 30% van de Nederlanders geen uitvaartverzekering afgesloten. Veelgenoemde redenen hiervoor zijn dat mensen voldoende spaargeld hebben weggezet, een huis met veel overwaarde hebben of al een overlijdensrisico hebben. Allemaal goede argumenten natuurlijk, maar tóch is het evengoed het overwegen waard om een uitvaartverzekering af te sluiten. Waarom? Dat leggen we uit.

Voldoende spaargeld achter de hand

Een uitvaart kost gemiddeld 8.000 euro. Dat is niet niks! Natuurlijk kun je dit geld zelf opsparen, met als doel hier je uitvaart van te laten betalen. Maar hier bestaat een praktisch probleem bij. Als je overlijdt, heeft een nabestaande namelijk niet zomaar toegang tot jouw bankrekening(en). Vaak worden rekeningen tijdelijk geblokkeerd, tot officieel bekend is wie jouw erfgenaam/erfgenamen is/zijn. En dat is geen kwestie van dagen. Er moet uitgezocht worden of er een testament is en wie gemachtigd is om jouw financiële zaken af te handelen. Is er geen testament, dan wordt de wettelijke verdeling via het erfrecht toegepast. Het is dus onwaarschijnlijk dat jouw geld op tijd wordt vrijgegeven voor de betaling van jouw uitvaart, die moet plaatsvinden binnen zes werkdagen na jouw overlijden. Jouw (toekomstige) nabestaanden mogen ook niet in aanloop naar of kort na jouw overlijden je rekening(en) leegpinnen. Het komt er dus op neer dat zij zo’n 8.000 euro moeten voorschieten voor jouw uitvaart. Dat kan niet iedereen zomaar en kan dus een flinke last zijn voor je nabestaanden.

Overwaarde op je huis

Het hebben van overwaarde op je koophuis, is een veilige gedachte. Dat je er je uitvaart mee betaalt, is alleen niet zo waarschijnlijk. Het huis moet immers eerst verkocht worden om de overwaarde te kunnen innen. Hoe snel na jouw overlijden dit ook gebeurt, er komt altijd een uitgebreid proces bij kijken met een makelaar, hypotheekverstrekker, taxateur en notaris. Het is een illusie dat dit geld direct beschikbaar is voor jouw nabestaanden om een uitvaartverzorger te kunnen betalen. Ook in dit geval moeten jouw nabestaanden dus nog steeds de 8.000 euro voor jouw uitvaart voorschieten.

Overlijdensrisicoverzekering is geen uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Hoewel een overlijdensrisicoverzekering hetzelfde lijkt als een uitvaartverzekering, is dat het zeker niet. Een overlijdensrisicoverzekering – vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek – is een verzekering die uitkeert als je binnen een vastgestelde periode overlijdt. Overleef je deze periode en overlijd je daarna, dan keert de verzekeraar dus helemaal niets uit. Met andere woorden: je hebt dan betaald om het risico van overlijden voor een bepaalde periode af te dekken. Je nabestaanden moeten zelf jouw uitvaart zien te betalen. Een uitvaartverzekering daarentegen keert uit bij jouw overlijden; of dit nu 20 of 50 jaar na het afsluiten daarvan is. Overigens is het wel zo, dat hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager je premie is. De reden is simpel: de gemiddelde tijd tot het overlijden is dan langer.

Wel of geen uitvaartzekering

Heb je al een uitvaartverzekering afgesloten? Dan ontzorg je daarmee jouw nabestaanden; voor zover dit mogelijk is bij een overlijden. Zorg wel dat nabestaanden op de hoogte zijn dat – en bij wie – je een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dat voorkomt een moeizame zoektocht voor je nabestaanden, in een toch al moeilijke periode na jouw overlijden. Heb je geen uitvaartverzekering en besluit je deze ook niet af te sluiten? Bespreek dan het scenario – dat er geld voorgeschoten moet worden voor een uitvaart – tijdig met je kinderen en/of andere nabestaanden. Dan kunnen ze hier alvast rekening mee houden of hiervoor iets regelen.