Menu
Veiligheid in huis

Heeft u uw huis al goed beveiligd?

De winter staat weer voor de deur. Donkere tijden, waarin een duidelijke piek in het aantal inbraken en diefstallen zichtbaar is. Daarnaast is ook duidelijk merkbaar dat meer ouderen zich bezeren doordat ze in het donker struikelen of zich bezeren. Gelukkig is hier op een vrij gemakkelijke manier wat aan te doen, waardoor u fijn en onbezorgd de winter tegemoet kunt gaan. Heeft u uw huis al goed beveiligd?

1. Verlichting

Verlichting is voor senioren zeker in de winter erg belangrijk. Installeer daarom buitenverlichting, het liefst met een bewegingssensor. De sensor zorgt dat het licht aangaat wanneer u in de buurt bent, waardoor u goed kunt zien waar u loopt. Verder schrikt het ook inbrekers af – de eerste stap in de richting van een veilig huis!

2. Goede afsluiting van ramen en deuren

Wanneer een inbreker zich niet laat afschrikken door de verlichting, is de tweede barrière de afsluiting van ramen en deuren. Laat ramen nooit op een kier staan (tenzij er speciale beveiliging op zit) en zorg voor goede afsluiting. Bij voorkeur maakt u gebruik van een schuif met drukknop, die vanaf buiten niet open te maken valt. Een inbreker zal het raam moeten breken om binnen te komen, wat meestal gepaard gaat met heel wat lawaai.

3. Een degelijke kluis

Eenmaal binnen gaat de inbreker op zoek naar waardevolle spullen. Wanneer u deze veilig in een kluis opbergt, kan hij er nog steeds niet bij. Bij voorkeur kiest u voor een degelijke kluis die verankerd wordt in de muur of de vloer. Verschillende degelijke en betaalbare brandkasten vindt u hier. Bewaar uw geld dus niet onder uw matras of in een oude sok: dit zijn de plaatsen waar een inbreker als eerste zal kijken.

4. Schakel uw buren in

Hoewel buren over het algemeen wat minder waakzaam zijn dan vroeger het geval was, kunnen ze nog steeds helpen bij het veilig houden van uw huis. Zorg dat uw buren op de hoogte zijn van uw maatregelen betreffende verlichting etc. Zeker wanneer u van plan bent een poosje lekker op vakantie te gaan is het verstandig de buren even in te lichten.

5. Neem een hond

Een hond kan erg fijn zijn als gezelschap. Is de hond goed opgeleid, dan zal hij ook uw huis beschermen tegen inbrekers. Vaak zijn inbrekers bang voor honden, dus alleen het blaffen kan al bescherming bieden. Daarnaast zal het geblaf u of uw buren alarmeren, waardoor de inbreker weinig kans krijgt om uw spullen te stelen.

6. Deurcamera

Voor u als oudere kan het fijn zijn om van tevoren te weten wie er bij u aanbelt voordat u de deur opendoet. Als u iemand ziet die u niet vertrouwd, kunt u de deur gewoon dicht laten. Het ophangen van een deurcamera kan u op eenvoudige wijze hierbij helpen. Het ophangen is niet moeilijk en de camera levert u extra veiligheid op.

Sommige beveiligingsmethodes zijn snel en eenvoudig te regelen. Voor andere is even wat kluswerk vereist, zoals het ophangen van lampen of een camera. Er worden veel tips gegeven hoe u dit doet en nog veel meer klustips die u kunnen helpen bij de bescherming van uw huis en eigendommen tegen inbraak en diefstal.