Menu
Auto & Motor

Hoe loop je schade op aan je velgen?

Bij autoschade denken we aan onderdelen als bumpers, ruiten en blikschade. De onderdelen van de auto die minder in zicht zijn lijken wellicht ook beter beschermd. Toch zijn de velgen van je wielen behoorlijk blootgesteld aan de buitenwereld en de elementen, en is het mogelijk om zonder een ongeluk te maken schade op te lopen. Daarom bespreken we hier hoe je schade oploopt aan je velgen.

Stoeprandjes

Hoewel deze schade te voorkomen is omdat je zelf de auto bestuurt, is het goed mogelijk dat je velgen beschadigd raken door contact met stoepranden. Dit gebeurt vaak tijdens het fileparkeren langs de weg. Je zit nét iets dichter bij de stoeprand dan je dacht, en vervolgens schuurt je velg erlangs. De schade die dan ontstaat doet denken aan een schram die je zelf zou oplopen als je met de blote arm stevig langs muur met structuur gaat. Geen beschermlaag is hier tegen opgewassen, en het gevolg is dan ook dat deze laag ingekrast wordt en het onderliggende metaal blootstelt aan de elementen. Dit kan op de niet al te lange termijn voor corrosie aan het metaal zorgen. Daarom is het verstandig om wanneer je een stoeprandje geraakt hebt en er schade zichtbaar is, dit zo snel mogelijk te laten repareren. Dit is, als je er op tijd bij bent, heel goed mogelijk, tenzij de velg verbogen is geraakt. Je krijgt dan tijdelijk leenvelgen, zodat je weer verder kunt rijden terwijl de reparatie aan de beschadigde velgen wordt uitgevoerd.

Kromme velgen

Zoals zojuist vernoemd is het mogelijk dat je velgen verbogen kunnen raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waar bij de impact van een onzachte aanraking met een ander object de meest waarschijnlijke is. Het is niet altijd direct met het oog zichtbaar dat je kromme velgen hebt. Je kunt dit echter wel merken tijdens het rijden. Heb je een kromme voorvelg, dat kan dit trilling in het stuur van je auto opleveren. Trilt je stoel, dat kan het zijn dat juist een achtervelg krom is geraakt. Ook het hobbelen van de auto, het vanzelf draaien van het stuur bij lage snelheid en het slingeren van de auto zijn indicaties van kromme velgen. Heb jij kromme velgen, dan kun je bijvoorbeeld nieuwe stalen velgen bij Online-Velgen.nl kopen. Koop je een tweedehands auto, check dan ook even goed de staat van de velgen.

Steenslag

Een soort schade aan je velgen die eigenlijk niet te voorkomen is, is schade door steenslag. Op de weg schieten er natuurlijk regelmatig steentjes op wanneer iemand eroverheen rijdt. Daarom ben je als weggebruiker ongewild doelwit van steenslag. Dat kan voor een ster in je ruit zorgen, een deuk, schade aan je lak, maar ook voor schade aan je velgen. Ook hierbij kan de beschermde laag op je velgen kapot gaan en corrosie ontstaan aan het metaal.

Strooizout

Natuurlijk ben jij zo verstandig om gedurende de gladde maanden van het jaar winterbanden of op zijn minst all season banden onder je auto te hebben, maar het is natuurlijk fijn dat er gestrooid wordt om ongelukken te voorkomen. Het is alleen minder fijn voor onder andere je velgen. Pekel vreet lak en metaal aan en kan daarmee voor flink wat schade zorgen. Als je het niet zo ver wil laten komen, doe er goed aan om je auto zo snel mogelijk na het rijden door strooizout schoon te maken en daarbij dus zeker niet je velgen te vergeten. Wil je tijd kopen hierbij, dan zou je je een waxlaag kunnen (laten) aanbrengen of je velgen kunnen laten poedercoaten voor bescherming.