Menu
Auto & Motor / Verzekeringen

Autoverzekering voor ouderen

Ouderen betalen vaak meer geld voor een autoverzekering dan mensen onder de pensioengerechtigde leeftijd. Sommige autoverzekeraars weigeren klanten zelfs vanaf een bepaalde leeftijd. Verzekeraars stellen vaak dat het risico op schade bij ouderen groter is dan bij andere doelgroepen, ook als je aantoonbaar al tientallen jaren schadevrij hebt gereden. Wat is de reden dat ouderen vaak worden afgewezen door de verzekeraar en waar vinden zij de goedkoopste verzekeraar? 

Waarom betalen ouderen meer premie? 
Autoverzekeraars werken met bepaalde risicogroepen, zoals mensen die net hun rijbewijs hebben en ouderen. Hoe meer risico je volgens de verzekeraar loopt op schade, hoe hoger de premie is. Door allerlei ouderdomskwaaltjes stellen verzekeraars dat senioren meer kans hebben op een ongeluk. Ze vergeten hierbij dat ouderen veel minder rijden, dus de kans op een ongeluk statistisch gezien sowieso lager ligt. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Zij concluderen dat ouderen niet meer ongevallen en schade veroorzaken dan de gemiddelde Nederlander. 

Autoverzekeraar mag ouderen weigeren 
Het is in Nederland bij verzekeraars toegestaan om senioren op basis van hun leeftijd af te wijzen als klant. Ongeveer 40% van de autoverzekeraars accepteert senioren niet als (nieuwe) klant. Als ouderen wel worden toegelaten, dan kunnen ze op een flinke premie rekenen. Sommige autoverzekeraars hanteren een premietoeslag van bijna 50% extra. Daarnaast mogen verzekeraars opnieuw de autoverzekering berekenen en de premie verhogen als jij als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt. Verzekeraars stellen je daar vaak niet van op de hoogte. Je moet daar zelf alert op zijn. 

Verplichte rijbewijskeuring voor ouderen 
Vanaf het 75e levensjaar is een ‘normale’ verlenging van het rijbewijs niet meer mogelijk. Daarom word je rijvaardigheid om de vijf jaar gekeurd door het CBR. Je krijgt hiervan vanzelf een bericht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De rijbewijskeuring bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst word je door een arts onderzocht. Dit onderzoek kan bij jouw eigen huisarts afgenomen worden. De arts kijkt naar het gezichtsvermogen en de geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Bij twijfel moet de kandidaat ook nog een rijtest doen. 

Autoverzekering vergelijken 
Er zijn gelukkig een aantal verzekeraars die ouderen wel toelaten als klant. Het is verstandig om dit aanbod van autoverzekeraars goed met elkaar te vergelijken. De premies van de verschillende verzekeraars lopen namelijk enorm uiteen. Je kunt online snel en gemakkelijk de autoverzekering berekenen. Jouw auto moet minimaal een WA-verzekering hebben. Je kunt ook kiezen voor WA+ of allrisk, hiermee heb je een uitgebreidere dekking. Daarnaast kun je aanvullende verzekeringen afsluiten die zorgen voor extra zekerheid en gemak. Zo is het ook verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Met deze verzekering krijg je hulp bij het verhalen van allerlei kosten naast autoschade, zoals bijvoorbeeld letselschade.