Menu
Gezondheid

Dyspareunie: Pijn tijdens en na het vrijen

Samenzijn met je partner is het fijnste wat er is. Naast de innige band is er in de meeste gevallen ook een fysieke aantrekking en vrijen en geslachtsgemeenschap is dan ook een belangrijk onderdeel in de relatie. Het hebben van gemeenschap en vrijen is echter niet voor iedereen even prettig. Er zijn in Nederland behoorlijk wat mensen die last hebben van verschillende klachten tijdens en na het vrijen. Deze vrijpijn is vaak goed te verhelpen en is in de meeste gevallen gerelateerd aan het al dan niet kunnen ontspannen van de bekkenbodem. Deze pijn bij vrijen wordt ook wel dyspareunie genoemd.

Twee types dyspareunie met verschillende klachten

Er zijn een aantal verschillende soorten van dyspareunie. Dyspareunie is op te delen in twee types: oppervlakkige dyspareunie, waarbij de pijn vooral op en rondom de huid voelbaar is en diepe dyspareunie, waarbij vooral inwendige pijnklachten ervaren worden. Bij diepe dyspareunie kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan de pijn. Diepe dyspareunie vindt vooral plaats tijdens de gemeenschap en oppervlakkige dyspareunie kan ook na de seks nog plaatsvinden. In beide gevallen zijn de pijnklachten vaak te herleiden aan de werking van de spieren rondom de bekkenbodem. Door een bezoek aan de bekkenbodemspecialist kun je op een makkelijke manier oefeningen doen die je helpen de bekkenbodem beter te ontspannen. Na het leren van een aantal simpele bekkenbodem oefeningen kun je op je gemak waar je maar wilt, thuis tijdens het klaarmaken van avondeten bijvoorbeeld, of buiten de deur wanneer je in de wachtrij staat bij de bakker de oefeningen uitvoeren. Je hebt er geen speciale ‘work-out’ kleding voor nodig, en niemand ziet of weet dat je bekkenbodemspier oefeningen aan het uitvoeren bent. Op de lange termijn zul je in de meeste gevallen weer prettig en pijnvrij geslachtsgemeenschap kunnen hebben.

Maak dyspareunie bespreekbaar en geniet weer van het vrijen met je partner

Als Nederlanders staan we over de hele wereld bekend als een open volk, waarbij vrijwel alles bespreekbaar is. Toch heersen er op het gebied van dyspareunie en vooral het bespreekbaar maken van de klachten nog vele taboes. Dit is erg jammer en je doet jezelf er absoluut geen plezier mee om dit voor jezelf te houden. Door de klachten te bespreken met de huisarts kun je vaak een doorverwijzing naar de bekkenbodemspecialist krijgen die je verder kan helpen. Dyspareunie is in de meeste gevallen vooral ontzettend vervelend, maar goed te verhelpen en vrij onschuldig. Des te meer reden dus om erover te praten, zodat je weer optimaal van het vrijen kunt genieten.