Menu
Wonen

De ultieme gids voor het onderhouden van uw houten keuken

De ultieme gids voor het onderhouden van uw houten keuken

Het behouden van de schoonheid van uw houten keuken, gekocht bij DB Keukens, vereist ook onderhoud. Een goed onderhouden houten keuken kan decennialang een pronkstuk in uw huis zijn. Deze gids neemt u mee door de belangrijkste onderhouds routines: dagelijks, wekelijks en jaarlijks.

Dagelijkse schoonmaak routines

Door dagelijks aandacht te besteden aan deze punten, verzekert u zich ervan dat uw keuken niet alleen schoon en hygiënisch blijft, maar ook zijn prachtige uitstraling behoudt voor de komende jaren.

 1. Veeg gemorste vloeistoffen, zoals water, olie of sauzen, onmiddellijk op. Hout is poreus en kan vloeistoffen absorberen, wat tot vlekken en schade kan leiden.
 2. Gebruik altijd een zachte, vochtige doek voor het schoonmaken. Vermijd schurende sponsjes of borstels die het hout kunnen krassen.
 3. Kies voor een mild reinigingsmiddel of een specifieke houtreiniger. Sterke chemische schoonmaakmiddelen kunnen het houtoppervlak beschadigen of uitdrogen.
 4. Gebruik onderzetters voor hete pannen en snijplanken bij het snijden van voedsel om krassen en hittevlekken te voorkomen.
 5. Houd de luchtvochtigheid in uw keuken stabiel. Extreme veranderingen kunnen leiden tot uitzetten of krimpen van het hout.

Wekelijkse reiniging

Naast de essentiële dagelijkse schoonmaak routines, is een meer grondige wekelijkse reiniging van uw houten keuken van groot belang. Deze wekelijkse schoonmaak sessies gaan een stap verder om ervoor te zorgen dat uw keuken niet alleen oppervlakkig schoon blijft, maar ook diep gereinigd en onderhouden wordt. Door wekelijks tijd te besteden aan deze uitgebreidere schoonmaakactiviteiten, kunt u ophoping van vuil en vet voorkomen en de schoonheid van uw houten oppervlakken te behouden. Deze routine draagt bij aan een frissere, meer hygiënische omgeving en helpt de levensduur van uw keuken te verlengen.

 1. Reinig alle oppervlakken grondig met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Besteed extra aandacht aan plekken rond de kookplaat en spoelbak waar vet en vuil zich kunnen ophopen.
 2. Maak keukenapparatuur schoon die vettige resten kunnen achterlaten op het hout, zoals de afzuigkap en het fornuis.
 3. Vergeet de deurgrepen en kastfronten niet, aangezien deze vaak aangeraakt worden en vatbaar zijn voor vingerafdrukken en vlekken.
 4. Behandel houten werkbladen met een geschikte olie of was om ze te beschermen tegen vlekken en uitdroging.
 5. Controleer de scharnieren en handgrepen van uw kasten en draai ze indien nodig aan. Dit voorkomt losraken en zorgt voor een soepele werking.

Jaarlijks groot onderhoud

Jaarlijks groot onderhoud is een cruciale stap in het behoud van de pracht en functionaliteit van uw houten keuken. Deze jaarlijkse controle gaat verder dan de dagelijkse en wekelijkse routines. Ze richten zich op een alomvattende beoordeling en zorgvuldige verzorging van uw keuken, waarbij elk aspect en elk detail aandacht krijgt. Dit jaarlijkse onderhoud is het moment om eventuele kleine problemen aan te pakken voordat ze grote problemen worden. Door deze jaarlijkse gewoonte te omarmen, verzekert u de duurzaamheid en blijvende schoonheid van uw houten keuken, een centraal punt van uw huis.

 1. Eens per jaar, inspecteer het houtwerk op tekenen van slijtage, zoals verkleuringen, krassen of loszittende onderdelen.
 2. Voer een dieptereiniging uit, inclusief plekken die normaal minder aandacht krijgen, zoals de bovenkant van kasten en moeilijk bereikbare hoekjes.
 3. Vernieuw de beschermende afwerking van het hout. Dit kan inhouden dat u het hout opnieuw moet oliën of was aanbrengen om de weerstand tegen water en vlekken te behouden.
 4. Aarzel niet om advies in te winnen bij DB Keukens over specifieke onderhoudsproducten of -technieken die geschikt zijn voor uw houten keuken.

Door deze onderhouds routines te volgen, zorgt u ervoor dat uw houten keuken van DB Keukens niet alleen functioneel en mooi blijft, maar ook een duurzame investering is in uw woning. Regelmatig onderhoud is de sleutel tot het behoud van de kwaliteit en schoonheid van uw houten keuken.