Menu
Eenzaamheid

De lange strijd tegen eenzaamheid

Het gebeurt steeds vaker, ouderen die zich eenzaam voelen. Het komt ook steeds vaker in het nieuws naar voren.

Wat is eenzaamheid?
Een definitie is: ‘Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.” (eenzaam.nl) Weinig contact hebben hoeft dus niet altijd te leiden tot eenzaamheid. U kunt veel mensen om u heen hebben en u toch eenzaam voelen. Eenzaamheid is iets wat u voelt, hoe u relaties of contacten ervaart.

Anderen
Het is vaak lastig om in te voelen wat een eenzaam persoon voelt. U ziet iemand met een boel contacten, dus begrijpt u niet hoe die persoon zich eenzaam kan voelen. Vaak wordt zo’n situatie ook maar gewoon opgelost met medicijnen, terwijl zulke mensen betekenisvolle relaties nodig hebben. Daarnaast ligt op eenzaamheid een bepaalde taboe. Stelt u eens voor dat u deze eenzame gevoelens heeft. Hoe kunt u dan tegen uw contacten zeggen dat u zich eenzaam voelt? Dit kan als een verwijt opgevat worden.
Merkt u dat iemand in uw omgeving zich eenzaam voelt? Probeer een vertrouwensband met die persoon op te bouwen. Op het moment dat hier een betekenisvolle relatie uit ontstaat zult u de eerst eenzame persoon langzaam zien opbloeien. Dit geeft ook een positief effect op de mensen in zijn of haar omgeving. Deze mensen zien de persoon in kwestie opbloeien en gaan vanzelf ineens anders en positiever met deze persoon om. Hierdoor zal de oudere nog verder opknappen.

Help
Wees er voor elkaar, help mensen van het gevoel van eenzaamheid af. Er is toch niemand die dat nare gevoel verdient? Samen staan we sterk!

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.