Menu
Cruise

Cruise in Amerika en de Caraïben: alleen met ESTA!

In deze tijden van corona hebben cruiseondernemingen het niet gemakkelijk. Toch blijven veel mensen ernaar uitkijken een cruise langs de oostkust van Amerika te maken. Dit is hét moment om een voordelige deal voor een cruise voor volgend jaar te sluiten. De reis van noord naar zuid door verschillende klimaatzones heeft veel te bieden, maar moet ook voorbereid worden, bijvoorbeeld met het aanvragen van een ESTA.

Van New York naar Miami en verder

De skyline van New York is nog indrukwekkender als u hem vanaf het water nadert. De Big Apple is dan ook een hoogtepunt van elke cruise aan de Amerikaanse oostkust. Veel cruises beginnen al in Canada, volgen de kust langs New England en vervolgen hun weg naar het zuiden via Boston, New York en langs North en South Carolina naar de kust van Florida met zijn bruisende metropool Miami.

Liefhebbers van warme oorden kunnen doorreizen naar de Bahama’s en de Caribische eilanden: Cuba, Jamaica of nog verder naar het Oosten naar de Antillen. Sommige cruiseschepen varen rondom de punt van Florida naar de Golf van Mexico.

Wat is het ESTA?

Klinkt verleidelijk, nietwaar? De reis is ook snel en eenvoudig te boeken. Tijdens het boeken zult u waarschijnlijk ergens informatie over het ESTA tegenkomen. ESTA verwijst naar het Amerikaanse Electronic System for Travel Authorization. Alle buitenlandse reizigers, dus ook toeristen die een cruise in de VS maken moeten voor vertrek een ESTA (of in bepaalde gevallen zelfs een Amerikaans visum) aanvragen. Nederlanders komen over het algemeen in aanmerking voor het ESTA en hoeven geen ingewikkelde visumprocedures te doorlopen. 

Het maakt niet uit of u met het vliegtuig of met een cruiseschip aankomt in de VS. In beide gevallen dient men voor vertrek een ESTA aan te vragen.

ESTA-aanvraag en geldigheid

Het ESTA Amerika kan online worden aangevraagd en wordt meestal binnen 72 uur goedgekeurd. Een toegekend ESTA is twee jaar geldig en geeft u de mogelijkheid om maximaal 90 dagen in de VS te blijven. Een goedgekeurd ESTA geeft echter geen absolute garantie dat u het land ook daadwerkelijk in mag reizen. De Amerikaanse immigratiedienst kan de reistoestemming te allen tijde intrekken, bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat de reiziger mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid vormt, zoals momenteel het geval is met de coronacrisis.

Waarop moet ik letten bij het aanvragen van een ESTA?

Voor het reizen met een ESTA gelden naast de maximale verblijfsduur nog enkele andere voorwaarden. U moet bijvoorbeeld in het bezit zijn van een geldig ticket voor uw terug- of doorreis en u mag de VS alleen voor toeristische of zakelijke doeleinden bezoeken. Een eventueel strafrechtelijk verleden kan ertoe leiden dat een ESTA-aanvraag wordt afgewezen.

ESTA of visum?

Reizigers die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika willen blijven hebben een visum nodig. Reizigers die in de afgelopen jaren in Iran, Irak of Noord-Korea (en enkele andere landen) zijn geweest moeten eveneens een visum aanvragen. Houd er rekening mee dat zelfs voor de deelname aan een meerdaagse cursus in Amerika, bijvoorbeeld een kookcursus, een visum nodig kan zijn.

Omdat het aanvragen van een visum langer duurt en duurder is, wordt het aangeraden een ESTA aan te vragen als u aan de voorwaarden voor deze reistoestemming voldoet. Als u al over een geldig ESTA beschikt, houd dan u ook de huidige ontwikkelingen in de gaten en controleer tijdig of het ESTA nog voldoende is of dat er toch een visum nodig is.