Menu
Telefonie en technologie

6 handige WhatsApp tips!

Het zijn vaak juist de dingen die we het vaakst gebruiken die nog enorm veel geheimen voor ons hebben. Neem WhatsApp: in Nederland gebruiken 12 miljoen mensen de communicatie-app iedere dag, en toch heeft het een heleboel functies waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Of ze nou te maken hebben met privacy, het opfleuren van je berichten, of het terugvinden van je belangrijkste chats, het zijn allemaal dingen die WhatsApp nét een beetje fijner in het gebruik maken. Lees dus snel deze blogs om de handigste trucjes van de populairste berichtenapp van Nederland te leren!

Tip 1: Betere privacy op WhatsApp

Word jij er ook altijd gek van dat iedereen precies kan zien wanneer je online bent geweest en welke berichten je al hebt gelezen? Als je ervan houdt om berichten op je eigen tempo te beantwoorden, zijn er een paar instellingen waarmee je dat wat makkelijker kunt maken. Het eerste dat je kunt doen is de gevreesde blauwe vinkjes uitzetten. Zo kunnen je gesprekspartners niet meer zien dat je hun bericht gelezen hebt. Je kunt dit doen door naar Instellingen – Account – Privacy te gaan, en vervolgens het vinkje bij Leesbewijzen weg te halen. Als je ook niet meer wilt dat je vrienden kunnen zien wanneer je voor het laatst online was, kun je bovenaan datzelfde scherm de zichtbaarheid van Laatst gezien veranderen naar Niemand. Daar kun je ook je profielfoto, info en status verbergen.

Tip 2: Geheugen en data besparen

Als je in veel groepsapps zit of veel video’s en foto’s van vrienden toegestuurd krijgt kan dat veel data kosten. Met een beperkte databundel is dat natuurlijk erg vervelend. Sterker nog, het kan een heleboel geheugen op je telefoon innemen. Dan kan WhatsApp of zelfs je hele telefoon een stuk langzamer worden. Gelukkig vind je in Instellingen – Data- en opslaggebruik een paar hele handige instellingen waar je talloze MB’s mee kunt sparen. Als je daar op Opslag in gebruik tikt, kun je precies zien hoeveel MB (of GB voor de echte fanatieke WhatsAppers) ieder gesprek inneemt. Als je op een gesprek tikt, kun je bovendien alle berichten of media in één keer verwijderen. Bij Media autom. downloaden kun je aangeven dat je foto’s en video’s alleen wil downloaden als je op ze tikt.

Tip 3: Snel je favoriete chats en berichten terugvinden

Natuurlijk zijn niet al je contacten even belangrijk. Mocht je je relatiepartner of beste vrienden altijd makkelijk kunnen terugvinden, dan kun je je vinger even op het gesprek houden. Als je dan op de punaise bovenin beeld tikt, verschijnt het gesprek voortaan altijd helemaal boven in de lijst. Mocht je ook geen zin hebben om WhatsApp iedere keer open te maken, dan kun je op de drie puntjes boven elkaar tikken, en daarna op Snelkoppeling maken voor chat. Dan vind je de chat voortaan als snelkoppeling op het startscherm van je mobiel. Mocht je een specifiek WhatsAppje graag goed bewaren om later terug te lezen, dan kun je je vinger er even op houden en dan op de ster bovenin het scherm tikken. Al die berichten kun je dan voortaan terugvinden door op het beginscherm van Whatsapp op Berichten met ster te tikken.

Tip 4: Je berichten opmaken

Iedereen weet dat je emoji’s in je bericht kunt zetten, maar wist jij ook dat je de tekst in je bericht kon opmaken? Je kunt tekst vetgedrukt maken door er een lage streep voor en achter te zetten (_deze tekst zou op WhatsApp vetgedrukt zijn_). Tekst cursief maken werkt ongeveer hetzelfde, maar dan gebruik je sterretjes (*deze tekst zou op WhatsApp cursief zijn*).

Tip 5: Makkelijker reageren op appjes

Je kent ze vast wel: mensen die op je berichtje reageren met tien afzonderlijke appjes die allemaal ergens anders over gaan. Gelukkig kun je heel makkelijk op één bericht reageren. Als je je vinger op het bericht waar je op wil reageren houdt, kun je bovenin het scherm op het pijltje naar links tikken. Zo verschijnt het bericht waarop je reageert boven jouw bericht. Dit is trouwens ook enorm handig in drukke groepsapps – zo ontstaan er nooit meer misverstanden over op wie je nou precies reageert.

Tip 6: Neem een goede databundel

Er zijn weinig dingen vervelender dan aan het einde van de maand geen data meer overhebben om te WhatsAppen. De hele dag van WiFi-netwerk naar WiFi-netwerk leven is natuurlijk heel irritant. Bovendien zul je altijd zien dat je bundel nét opraakt als je midden in een gesprek zit. Daarom is het altijd een goed idee om tegen het einde van je abonnement op zoek te gaan naar een nieuwe bundel die precies bij jou past. Vind hier de beste sim only voor jou of het beste sim only maandelijks opzegbaar abonnement, zodat je de hele dag kunt blijven appen.