Menu
Telefonie en technologie

Bellen via glasvezel: zo werkt dat

Hoe bel jij wanneer je thuis bent? Gebruik je voor alles je mobiele telefoon, of heb je nog een vaste telefoon? En hoe is de verbinding bij jou thuis? Het oude telefoneren wordt in hoge snelheid ingehaald door bellen via internet. Hoe lang kennen we immers het Skypen als, en de WhatsApp-oproep. Daarmee kun je overal onderweg bellen via het internet, zodat er geen belminuten uit je abonnement wegtikken. Maar ook thuis kunnen we tegenwoordig bellen over het internet. De nieuwste ontwikkeling hierin is de opkomst van de glasvezelverbinding. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, dat bellen via glasvezel?

Voordeel van glasvezel

Het voordeel van glasvezel, is dat het een snel en stabiel netwerk is waarbij je de capaciteit van de verbinding niet deelt met anderen in de omgeving. Daardoor, en door het materiaal glasvezel zelf, haalt je internetverbinding snelheden waar kabelinternet en ADSL niet tegenop kunnen. Een ander positief verschil met die twee types internetverbinding, is dat bij glasvezelinternet je downloadsnelheid even hoog is als je uploadsnelheid. De gewoonte was dat die laatste lager was. Voor bellen betekent dit het versturen van jouw kant van de conversatie even vlug gaat als het ontvangen van het geluid van je gesprekspartner. Dat betekent een stabielere telefoonverbinding, en dat is natuurlijk een belangrijke factor voor een comfortabel telefoongesprek.

Voice over Internet Protocol

In wezen is bellen via glasvezel niet anders dan bellen via kabelinternet of ADSL. Bij dit fenomeen, dat Voice over Internet Protocol (VoIP) wordt genoemd, wordt het gesprek doorgegeven als kleine datapakketjes die over de internetverbinding verstuurd worden. Daarbij wordt zuinig met data omgegaan, waardoor bellen over internet niet veel kost. Je kunt dit doen met een vaste telefoon, maar ook met je smartphone als je op de wifi zit met programma’s als WhatsApp en Skype. Het kan ook met je smartphone over een 3G/4G-verbinding, maar dan tikt het wel af van je databundel.

Heb je al glasvezel?

Een voorwaarde voor bellen via glasvezelinternet is – hoe kan het ook anders – dat je ook daadwerkelijk glasvezelinternet hebt. Er is nog niet overal een glasvezelnetwerk, hoewel dit zich met rasse schreden aan het uitbreiden is over het land. Wanneer het glasvezelnetwerk jouw bereikt heeft, kun je een abonnement nemen om er gebruik van te gaan maken. Dan is het qua aansluiten behoorlijk simpel: de telefoon wordt dan door de monteur aangesloten op je glasvezelmodem, wat zich doorgaans in de meterkast zal bevinden.

Je telefoonnummer behouden

Stap je over naar bellen via glasvezel, dan kun je je gewoon je vaste telefoonnummer behouden. Dat is wel zo fijn natuurlijk. Je moet dit natuurlijk wel na het glasvezel vergelijken aangeven bij het afsluiten van je abonnement. Anders krijg je een nieuw nummer toegewezen. Vaak is het zo dat je bij het afsluiten kunt kiezen uit verschillende pakketten voor telefonie. Je hebt daarbij de keuze om per minuut te betalen of onbeperkt te kunnen bellen, naar vaste en al dan niet naar mobiele nummers.

Stroomstoring is een probleem

Bellen via glasvezel kent één voornaam nadeel: in het geval van een stroomstoring of problemen met de elektriciteit binnenshuis werkt het niet. Een vast telefoontoestel heeft echter sowieso stroom nodig, dus ook als je op de ouderwetse manier belt heb je met dit probleem te maken. In deze gevallen kun je nog gebruik maken van de optie om over je 3G/4G-netwerk te bellen met je smartphone, tenzij de zendmast natuurlijk óók uitgevallen is.