Menu
Natuur en Milieu

Wildplukken? Dit zijn de regels

wildplukken

Wildplukken in de Nederlandse natuurgebieden doen we al eeuwen. Eten zoeken zit in ons DNA. Wildplukken met het oog op duurzaamheid of creativiteit wordt steeds populairder. Onze bossen worden geplunderd. Voor het meenemen van paddenstoelen, kastanjes of boomstronken gelden regels waar lang niet iedereen van op de hoogte is. Hierbij een aantal regels waar u zich aan moet houden tijdens het wildplukken.

Wat is Wildplukken?

Wildplukken is het meenemen van bijvoorbeeld bessen, bloemen, bladeren, noten, paddenstoelen of kruiden uit de vrije natuur. Wildplukken wordt in Nederland gedoogd mits de goederen die gevonden worden gebruikt worden voor eigen gebruik. Een hele bramenstruik plukken en deze verkopen op de markt is niet toegestaan. Er gelden in Nederland een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden.

De basis regels

De basis regels voor het wildplukken in Nederland zijn: Heb respect voor de natuur, pluk alleen voor eigen gebruik, weet wat u plukt en waar u plukt. U mag alleen goederen plukken voor eigen gebruik, dit houdt in dat u gevonden goederen niet mag verkopen. U bent niet alleen op deze wereld, wanneer u eetbare paddenstoelen heeft gevonden hoeft u ze niet allemaal mee te nemen. Neem alleen mee wat u nodig heeft een laat ook wat over voor een ander. Kastanjes meenemen voor een mooi stukje op tafel? Wat u meeneemt kan de natuur te kort komen. Dieren maken gebruik van dezelfde voorraad in de natuur, zorg ervoor dat zij ook niet te kort komen.

Pluk netjes

Trap geen bloemen of planten plat om ergens bij te kunnen. Trek niet de hele wortels van een plant uit de grond en neem alleen mee wat u echt kunt gebruiken. Gaat u wildplukken? Lees u zelf dan goed in wat wel en niet bruikbaar is in de natuur. Sommige paddenstoelen zijn giftig, deze kunt u dan beter laten staan voor de natuur. Heeft u iets gevonden wat laag aan de grond zit? Hier kunnen dieren overheen hebben geplast. Zit u nog wel in een vrij gebied of is de grond eigendom van iemand anders? Het is niet toegestaan om uit iemand zijn tuin te plukken.