Menu
Ouderdomsziekte

Welke vormen van dementie zijn er?

Dementie is een syndroom, dat wil zeggen een verzameling van verschijnselen waarbij de hersenfuncties achteruitgaan. Het wordt veroorzaakt door onherstelbare aantasting van de hersenen. Kenmerkend is een voortschrijdend verlies van het geheugen en van het denk- en oordeelsvermogen.

Welke soorten dementie zijn er?

Alzheimer
Dit is de bekenste soort van dementie en komt dan ook vaakst voor. Hierbij gaan hersencellen verloren. Hoe dat komt is nog niet bekend.

Vasculaire dementie
Dit ontstaat door stoornissen in de bloedvaatjes van de hersenen. Hierdoor krijgen sommigen hersendelen minder bloed.

Frontotemporale dementie
Deze vorm wordt ook wel de ziekte van Pick genoemd. Hierin zit het verval van de hersencellen met name in het voorste- en zijgedeelte. De eerste kenmerken zijn meestal verandering in gedrag en persoonlijkheid. Geheugenproblemen zijn hier helemaal niet van toepassing. Hierdoor wordt er eerder uitgegaan van een psychiatrische aandoening dan dementie. Deze vorm van dementie komt het meest voor in de leeftijd tussen de 40 en 50 jaar oud.

Lewy body dementie
Dit is een niet zo veel voorkomende vorm van dementie en komt meestal voor bij ouderen boven de 65. De kenmerken zij sterke schommeling in de achteruitgang van het functioneren, lichamelijk als metaal. Deze verschijnselen kunnen per dag verschillen en lijken veel op de vorm van Parkinson.

Parkinson dementie
Dit is eigenlijk geen echte dementie-aandoening. Het kan wel dementie achtige symptomen hebben. Met de ziekte van parkinson is de kans 40 procent dat u ook gaat dementeren. Dit wordt dan parkinson dementie genoemd.