Menu
Gezonde voeding

Wat is het diabetes dieet?

Het diabetes dieet is een dieet wat bedoelt is om diabetes type 2 te voorkomen en om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met diabetes type 2. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is diabetes type 2?

Als we ouder worden neemt het risico op diabetes type 2 toe, dit is dan ook de reden waarom we deze ziekte vooral onder senioren zien. In het verleden werd deze ziekte ook wel ouderdomssuiker genoemd. Tegenwoordig spreken artsen over diabetes type 2 omdat deze ziekte op steeds jongere leeftijd voorkomt.

Diabetes type 2 is een chronische ziekte. Er bestaat geen medicijn wat diabetes type 2 kan genezen en vaak ontwikkeld de ziekte zich progressief. Het gevaar van diabetes type 2 zijn de complicaties die kunnen ontstaan door de hoge bloedsuikers. Door de hoge bloedglucose kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigen. Dit vertaald zich dan o.a. in nierproblemen, hart- en vaatziekten, probleem met het gehoor en het zicht en gevoelloze ledenmaten.

Wat kan je doen bij diabetes type 2?

Na de diagnose diabetes type 2 zal een arts je leefstijl aanpassingen voorschrijven. Indien de bloedsuikers erg hoog zijn dan zal de arts je een medicijn voorschrijven wat de bloedglucose kan verlagen. Het voorkeursmedicijn hiervoor is metformine. Het voordeel van metformine is dat het de bloedsuikers verlaagd zonder dat het de aanmaak van insuline bevordert. Hierdoor is het mogelijk om af te vallen. Een gezond gewicht is een belangrijke voorwaarde om de bloedsuikers onder controle te krijgen.

Door het laag en stabiel houden van de bloedsuikers wordt het risico, van de soms fatale, complicaties van diabetes type 2 laag gehouden. Dit kan door leefstijl aanpassingen die de bloedsuikers laag houden. De belangrijkste aanpassingen moeten in het dieet worden gezocht. Meer bewegen is een andere belangrijke leefstijl aanpassing. Dit komt omdat beweging (sport) zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Een verhoogde insuline resistentie ligt aan de basis van het ontstaan van diabetes type 2. Omdat het lichaam niet goed meer op insuline reageert lopen de bloedsuikers op en ontstaan er gezondheidsklachten.

Wanneer volg je een diabetes dieet?

Nadat je de diagnose pre-diabetes of diabetes type 2 hebt gehad is het verstandig om het diabetes dieet te gaan volgen. Pre-diabetes is de voorloper van diabetes type 2 wat na enkele jaren over kan gaan in diabetes type 2 indien het onbehandeld blijft. Bij prediabetes zijn de bloedsuikers al verhoogd maar reageert het lichaam nog redelijk goed op insuline. Op een gegeven moment reageert het lichaam niet goed meer op insuline en blijven de bloedsuikers chronisch hoog. We spreken dan over diabetes type 2.

Ook indien je geen prediabetes of diabetes type 2 hebt kan je het diabetes dieet gaan volgen. Dit om te voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt. Zeker als je in een risicogroep zit volgt het de aanbeveling om het diabetes dieet te gaan volgen of om in ieder geval volgens de richtlijnen van dit dieet te gaan leven.

Indien je senior bent dan zit je in de risico voor diabetes type 2. Factoren die hierbij meewegen zijn overgewicht, weinig beweging, roken en regelmatig alcohol drinken. Een combinatie van meerdere factoren maakt het risico groter.

Hoe ziet het diabetes type 2 eruit?

Bij het diabetes dieet draait het om het stabiel houden van de bloedglucose. Het zijn koolhydraten die onze bloedglucose verhogen. Hoe hoog de bloedglucose wordt na het eten hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die we eten en het type koolhydraten. Op de eerste plaats is daarom portie controle belangrijk. Het gaat hierbij specifiek om de hoeveelheid koolhydraten. Hongerlijden is daarom niet nodig, koolhydraten mogen vervangen worden door vetrijke of eiwitrijke voeding.

Ook het type koolhydraten is belangrijk. Bepaalde soorten koolhydraten worden sneller opgenomen dan anderen. De koolhydraten die snel worden opgenomen noemen we snelle of geraffineerde koolhydraten. Deze kom je vooral tegen in bewerkte voeding zoals koek, bakkerijproducten, snoep, frisdrank, pizza, wit brood, pasta en witte rijst.

Bij diabetes type 2 is het goed om te kiezen voor langzame koolhydraten. Omdat de glucose dan langzaam in de bloedbaan kan komen hebben de cellen de tijd om de glucose op te kunnen nemen voordat deze te hoog oplopen. Langzame koolhydraten zitten vooral in onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, volkoren producten, zoete aardappelen, zilvervliesrijst en quinoa.

Ander onderdeel van het diabetes dieet is het voorkomen van problemen met de bloedvaten. Door de hoge bloedglucose kunnen de bloedvaten beschadigd raken en vernauwen. Dit kan zorgen voor problemen met de hersenen, bloedvaten, het hart, ogen en doorbloeding van de ledenmaten. Voor gezonde bloedvaten zijn omega 3 vetzuren belangrijk. Een tweetal type omega 3 vetzuren in het bijzonder: de DHA en EPA vetzuren. Deze specifieke omega 3 vetzuren kan het lichaam maar mondjesmaat zelf aanmaken, het is daarom belangrijk om deze uit de voeding te betrekken. Vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel, zijn rijk aan deze DHA en EPA vetzuren. Indien je niet van vis houdt dan kan je gebruik maken van visoliesupplementen om zodoende toch deze vetzuren binnen te krijgen.

Eiwitten spelen ook een belangrijke rol in het diabetes dieet. Ze hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel terwijl ze wel voor een gevoel van verzadiging zorgen. Door het gevoel van verzadiging voorkom je dat je teveel calorieën gaat eten. Eiwitrijke voeding die goed binnen een diabetes dieet past zijn eieren en Griekse yoghurt. Uit onderzoek blijkt dat het dagelijks eten van eieren de bloedsuikerspiegel verlaagd.

Ook het regelmatig eten van Griekse yoghurt verbeterd de bloedsuikerspiegel.

Ook belangrijk zijn groenten en met name groene bladgroenten. Groene bladgroenten bevatten hoofdzakelijk onverteerbare koolhydraten (vezels) wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.