Menu
Tuinieren

Vogels voeren in de tuin

Nu het weer kouder wordt kost het de vele tuinvogels die Nederland rijk is meer energie om warm te blijven. Als u rond deze tijd begint met het voeren van vogels dan kunt u rekenen op een volle tuin gedurende de winter.

Huismus komt het vaakst langs

Tijdens de Tuinvolgeltelling van 2013, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland werden ruim 1 miljoen vogels geteld. De huismus nam de eerste plek in tijdens de telling, gevolgd door de koolmees en de merel. Daarna komen de vink en de pimpelmees.

huismus400x225

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling werden er 215.083 huismussen geteld.

Tips voor het voeren van vogels
Vogels houden van variatie. Hier zal een worden gekeken naar wat u de vogels kunt bieden tijdens de barre winter. Veel dierenwinkels bieden strooivoedsel aan, let wel op dat hier niet al te grote korrels tussen zitten. Een andere lekkernij voor de vogels zijn vetbollen. Dit zijn vaak zadenmengsels die bij elkaar worden gehouden door vet. Dit vet zorgt er ook voor dat het voedsel niet bederft. Verder kunt u de vogels een plezier doen met fruit, brood en zonnebloempitten. Pinda’s zijn ook een optie maar probeer deze in het voorjaar achterwege te laten. De kans bestaat namelijk dat jonge vogels stikken in de pinda’s die de ouders meebrengen naar het nest.

Voor meer tips over voedsel voor vogels kunt u terecht op de website van Vogelbescherming Nederland. Klik hier voor de website.

koolmees400x225

Een koolmees geniet van een maaltijd van vet en zaden.


Van tuin tot vogelparadijs

Naast het voorzien van voedsel zijn er nog andere zaken waarmee u de gevederde vrienden een plezier mee kan doen. Wanneer uw tuin veel beschutting biedt dan zal het aantal vogels in uw tuin toenemen. Een simpele manier om dit te doen is door niet al te goed op te ruimen. De losse bladeren en takken die door de tuin verspreid liggen kunnen beschutting bieden voor de vogels. Dit kan ook beschutting bieden voor insecten die de vogels graag eten. Ook het ophangen van een nestkastje kan ervoor zorgen dat uw tuin meer vogels aan zal trekken. Misschien kunt u dan wel in de lente genieten van het prachtige aangezicht van een nestje jonge vogels. Voor de kattenbezitters onder u is het aan te raden uw kat een belletje om te binden. Zo kan uw kat niet onopgemerkt op vogels jagen.

Vogelbescherming Nederland biedt op de website veel tips aan voor het vogelgeschikt maken van uw tuin. Klik hier voor de website.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.