Menu
Tuinieren

Een tuinslang zonder gedoe

Hebt u ook steeds gedoe met die tuinslang? Of er zitten knikken in. Of hij laat zich niet meer fatsoenlijk oprollen. Of hij sluit niet helemaal af. Of hij is net niet lang genoeg. Feit is, er is altijd wel iets.

Anders

Kan dat ook anders? Dit is voor velen een belangrijke vraag. Kun je zonder ergernis een tuinslang gebruiken om de tuin te besproeien of de auto te wassen? Ja, dat kan.

Tuinslang kopen

Het lijkt niets bijzonders. U koopt gewoon een slang en klaar is Kees. Is dat zo? Er zijn namelijk heel wat soorten en maten waterslangen te koop. Dus, waar moet uw product aan voldoen?

  1. Hij moet goed aangebracht kunnen worden op de kraan. Passend, zonder dat hier water rond spettert.
  2. Hij moet uit te rollen zijn zonder dat er knikken in blijven zitten en de watertoevoer wordt gehinderd of zelfs onderbroken.
  3. Hij moet lang genoeg zijn om ook het achterste hoekje te bereiken.
  4. Hij moet flexibel.
  5. Hij moet makkelijk af- en op te rollen zijn.
  6. Of kiest u liever voor zijn flexibele tuinslang, die uitzet wanneer er water wordt toegevoerd en weer krimpt als de watertoevoer stopt?
  7. Is een waterstopcontact het overwegen waard? Via aanvoerbuizen kunt u in uw tuin op verschillende plaatsen zo’n speciaal stopcontact aanbrengen. Zeker te overwegen bij grotere tuinen, want zo voorkomt u dat u met hele lange tuinslangen moet worstelen.

Hulpmateriaal

Naast de keuze welke waterslang hebt u hulpmateriaal nodig.

  • Het opzetstuk voor de kraan.
  • Koppelstukken.
  • Een waterstop.
  • Een verstelbare sproeikop.
  • Slangklemmen.
  • Eventueel een borstel om de auto te wassen.
  • Een haspel om de slang op te kunnen rollen.
  • Een haak waaraan de slang opgehangen kan worden.
  • Of een muurhaspel of zelfs slangenwagen.

Sproeien

U heeft de voor u ideale slang aangeschaft. Dat betekent dat het opzetstuk perfect past, de dikte van de tuinslang aan uw eisen voldoet en dat ze lang genoeg is. Nu komt het probleem van het effectief kunnen gebruiken om de hoek. Een slang blijkt namelijk iets te hebben wat u niet verwacht. Ze heeft een geheugen. Daardoor vormt ze zich naar de manier waarop ze wordt opgerold. Ontstaan hierbij knikjes, dan zullen die ook bij het afrollen blijven. Vaak wordt een slang namelijk maar gedeeltelijk afgerold. Dat deel wat op dat moment nodig is. Het deel dat u niet afrolt, heeft mogelijk stukjes waar de slang licht geknikt kan zijn of plakt. Dus, wilt u zonder hindernis gebruik maken van uw tuinslang, begin dan met ze helemaal af te rollen. Doe dat niet door er aan te trekken, maar door ze letterlijk stukje bij beetje af te rollen. Rol ze na gebruik langzaam op. Niet even aan de haspel draaien en zorgen dat de slang er op zit, maar met wat geduld. Zo voorkomt u dat er knikjes ontstaan.

Milieu

We krijgen steeds vaker te maken met periodes van droogte. Soms wordt er zelfs een verbod uitgevaardigd om de tuin te sproeien of de auto te wassen. Water is een belangrijke energiebron en we moeten er goed en weloverwogen mee omgaan. Misschien wist u dit niet, maar een gieter gebruiken om de planten of bloemen water te geven, kost meer water dan wanneer u een goede tuinslang neemt. Wat tevens geldt is dat de tuin het best bewaterd kan worden wanneer de zon onder gaat, dus later op de avond. Op dat moment neemt de grond het water op en kunnen de planten de nacht door water pakken. Het verdampt niet, zoals dat overdag wel gebeurt. U hebt ook minder water nodig. Een derde tip is dat u water matig moet inzetten. Verdrink de planten niet, geef ze wat ze nodig hebben. Door gericht te bewateren, krijgt uw tuin wat hij nodig heeft en wordt extra belasting van het milieu voorkomen. Overigens hoeft u niet iedere dag de tuin te sproeien. Twee keer per week is voldoende.

Vijver

Hebt u een vijver of bent u van plan een vijver aan te leggen? Neem dan een tuinslang met een spuitpistool met verschillende standen. Een vijver heeft bij erg warm weer toevoer van water nodig, want het water verdampt. Dat betekent overigens niet dat een paar emmers water in de vijver leeggieten voldoende is. Gebruik de tuinslang en zet de sproeikop op miezelregen, zodat het water als een soort kunstmatige regenwolk neerdaalt. Op die manier krijgt de vijver naast nieuw water zuurstof binnen, wat goed is voor de planten en dieren die er in leven. Zo zult u lang van uw vijver en het leven er in en omheen kunnen genieten.

Grasveldje

Hebt u een mooi gazon, waar u veel tijd aan besteed heeft, dan wilt u dat ook graag mooi houden. Om dit te bereiken, kunt u het beste een sproeier aanschaffen die u op de tuinslang kunt aansluiten, zodat u -hier geldt eveneens dat iedere dag sproeien niet nodig is- regelmatig uw gras kunt voorzien van water. Net als bij planten en bloemen geldt hier eveneens dat te veel water uw grasveld niet ten goede komt en voor ons milieu schadelijk is. Wilt u tijdens afwezigheid uw gazon toch besproeien, dan is een watertimer een geweldig hulpstuk. U stelt hem in en gaat rustig weg. Om wateroverlast te voorkomen hebt u natuurlijk een waterstop ingebouwd.

Auto poetsen

Alles begint bij de aanschaf van een tuinslang. Hij is echt multifunctioneel, want u gebruikt hem tevens om uw auto te poetsen. Weer komen de hulpstukken aan bod. U kunt er voor kiezen de auto met een emmer sop en een spons met de hand af te soppen en dan de tuinslang te nemen om het sop er af te wassen. U kunt ook een opzetborstel nemen en daarmee de auto poetsen. Dat gaat een stuk makkelijker en is veel effectiever omdat u tevens het hardnekkige vuil meeneemt. Naast de borstel kunt u een bezem aanschaffen, zoals u die gebruikt wanneer u de auto wast in een wasbox.

Douche?

Misschien denkt u hier niet zo snel aan, maar laten we aannemen dat uw kinderen met hun kleine(re) kinderen op bezoek komen. Bij mooi zomerweer willen kinderen graag een zwembadje opzetten in de tuin. Dankzij de tuinslang geen probleem. U kunt nog een stap verder gaan en een tuindouche kopen, die via de tuinslang water aanvoert om tussendoor even lekker te douchen. Al die waterpret zorgt er voor dat kids graag naar opa en oma komen.

Schoonmaak

Een goede tuinslang helpt u om ramen, muren, hekwerken en andere zaken schoon te maken. Denkt u maar aan de ramen van de schuur of berging. Aan de waterafvoer die regelmatig even schoon gespoten moet worden om verstopping te voorkomen. Of aan het tuinpad dat, nadat u het schoongeveegd heeft, even schoongespoten wil worden. U kunt de tuinslang zelfs inzetten, met een wat langere slang en andere hulpmiddelen, om uw ramen buiten mee lappen. Met name de bovenste ramen die u alleen kunt bereiken als u op een ladder gaat staan. Dankzij een uitschuifbare bezem en een prima tuinslang hoeft u geen capriolen meer uit te halen.

Universeel

Alles begint bij de beslissing om een tuinslang te gaan kopen. Vaak doet men dat zonder verder na te denken. Later ontdekt u dan dat u graag net iets meer zou willen. Draai het daarom om en begin met de vraag: Waarvoor wil ik de tuinslang gaan gebruiken? Welke slang heb ik nodig? Wat heb ik, behalve een waterslang, nog meer nodig? Soms kan dat zelfs de aanleg van een buitenkraan betekenen. Zorg er altijd voor dat uw tuinslang u ondersteunt bij uw werkzaamheden. Ze makkelijker maakt. Kies daarom niet zo maar voor een slangetje. Een goed werkende tuinslang is iets duurder. Daar krijgt u dan wel heel wat voor terug. Allerlei mogelijkheden om de slang in te zetten. Plus, want ook dat is belangrijk, hij gaat langer mee. Uiteindelijk geldt zelfs voor de tuinslang, dat goedkoop duurkoop zijn kan.