Menu
Financieel

Vijftig-plussers ontvangen nog steeds wachtuitkering

Vorig jaar kregen 587 “schoolverlaters” van boven de vijftig jaar een maandelijkse wachtuitkering. Maar liefst 71 procent van hen woont in Wallonië. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Miranda van Eetvelde kreeg van minister van Werk Milquet. Niet alleen werkt een dergelijke wachtuitkering allesbehalve activerend; wie ze krijgt, heeft sinds zijn studies ook niet of onvoldoende gewerkt om rechten op te bouwen in de werkloosheidsverzekering. De N-VA wil komaf maken met het stelsel van de “eeuwige schoolverlaters”.

Bedoeld voor jongeren Schoolverlaters die na het doorlopen van hun wachttijd nog geen inkomen hebben, kunnen een wachtuitkering aanvragen. Zij is bedoeld om jongeren, die na hun studies niet meteen werk vinden, toch een inkomen te bezorgen. Het is dan ook verbijsterend dat sommigen de wachtuitkering ontvangen tot aan hun pensioen. België is het enige Europese land waar dit bestaat. Vorig jaar betaalde de RVA meer dan vijf miljoen euro aan 50-plussers.

N-VA-kamerlid Miranda Van Eetvelde ergert zich aan het gebrek aan activering van deze groep werklozen en ondervraagt geregeld minister van Werk Milquet, een vurig verdedigster van de wachtuitkeringen, die steeds stelt dat “jongeren door dit systeem sneller gekend zijn en begeleid kunnen worden bij hun zoektocht naar werk”. Dat zou hun integratie op de arbeidsmarkt bevorderen.

Systeem werkt niet Maar de praktijk spreekt dit tegen. Miranda Van Eetvelde: “Uit cijfers van de OESO blijkt dat de werkloosheid bij min 25-jarigen in België tussen 2008 en 2010 met 11,5 procent gestegen is. Bovendien waren er in 2010 587 werklozen van boven de 50 jaar die nog steeds een wachtuitkering ontvingen, waarvan 71 procent in Wallonië. Het is dan ook duidelijk dat het stelsel van de wachtuitkeringen allesbehalve activerend werkt.”

De N-VA pleit voor een beleid op maat, waarbij jongeren sneller en dwingender naar de arbeidsmarkt geleid worden, in plaats van levenslang van de RVA af te hangen. Een doortastend activeringsbeleid moet de wachtuitkeringen overbodig maken. Auteur(s): Miranda Van Eetvelde, Kamerlid

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.