Menu
Financieel

U en uw nabestaanden

Toen u nog een kind was, leek het leven een avontuurlijke reis over de oceaan waar nooit een eind aan zou komen. En een avontuur is het geworden! Veel is anders gelopen dan u gedroomd had, ten goede of ten kwade. Maar nu komt toch echt de overkant in zicht.

Wat moet er allemaal geregeld worden? Eigenlijk niet zo heel veel. Hoe vaak hebt u niet zelf een uitvaart meegemaakt van goede vrienden of familieleden? Het is altijd goed gekomen. Maar toch, je wilt bepaalde dingen graag op orde hebben, om de nabestaanden niet onnodig te belasten.

Leg uw wensen vast

Welke tekst wilt u op de rouwkaart? Wie moeten hem ontvangen? Kiest u voor begraven of cremeren? Welke muziek moet er tijdens de afscheidsceremonie worden gespeeld? Zowel voor uw nabestaanden als voor uw eigen gemoedsrust is het prettig als dit soort dingen op papier staan. Richt voor dit doel een schrift in, en vertel uw kinderen waar ze het kunnen vinden.

Misschien wat confronterend, maar als je er goed over nadenkt toch wel heel praktisch: maak nu al een afspraak met een uitvaartondernemer om uw wensen door te nemen. Hij of zij is gewend moeilijke keuzes bespreekbaar te maken, en denkt aan details waar u misschien niet bij stilstaat.

Wie gaat het betalen?

De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk oplopen. Om zeker te zijn dat er te zijner tijd genoeg geld is, kunt u een uitvaartverzekering afsluiten. De premie hangt af van uw leeftijd en varieert van enkele euro’s (voor jongeren) tot tientjes per maand.

Bent u ouder dan 75, dan is een verzekering niet meer mogelijk maar kunt u nog wel het gewenste bedrag reserveren in een depositofonds bij de uitvaartondernemer. In plaats van eenmalig het hele bedrag te storten, kunt u in een depositofonds ook kleinere bedragen met tussenpozen inleggen en zo het gewenste kapitaal bij elkaar sparen.

Bron afbeelding