Menu
Huishouding en Apparatuur

Smart home: wat is het en waarom is het handig voor ouderen?

Smart home

Het aantal Nederlandse huishoudens dat over smart home apparatuur beschikt, is de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo heeft momenteel 50% van de huishoudens in ons land minstens één smart home apparaat.

Maar: wat is smart home precies en waarom zijn dit soort apparaten met slimme functies ideaal voor ouderen? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is smart home apparatuur precies?

Smart home: grote kans dat je er al wel eens van hebt gehoord. Misschien heb je zelf al een smart home apparaat in huis, zoals een slimme deurbel of een slimme thermostaat. Een smart home is een woning waarin allerlei slimme apparaten te vinden zijn. Deze apparatuur is verbonden met het internet en dus ook bestuurbaar vanaf een app of platform op je tablet of smartphone. Op die manier kunnen slimme apparaten ook nog eens met elkaar in verbinding staan. Nu snap je direct waar de naam ‘smart home’ vandaan komt.

Het grootste doel van smart home apparatuur is om het leven in je woning makkelijker, veiliger en vooral comfortabeler te maken. Er zijn namelijk talloze slimme toepassingen mogelijk waarmee je jouw huis voor een groot deel kunt automatiseren. Dit soort toepassingen en apparaten kun je zelf aanschaffen, bijvoorbeeld via het internet. Wanneer je nieuwsgierig bent naar smart home maar er niet direct de hoofdprijs voor wilt betalen dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar kortingscodes en aanbiedingen. Zo kun je met een Amazon kortingscode allerlei slimme producten halen, zoals een videobel of slimme verlichting.

Voordelen van het kopen van slimme producten voor ouderen

Door de grote diversiteit in slimme producten is er voor iedere woning wel iets passends te vinden. Dat is zeker niet het enige voordeel van smart home. Het kan er bijvoorbeeld zelfs voor zorgen dat je op latere leeftijd nog gewoon thuis kunt blijven wonen. Andere voordelen van smart home zijn namelijk:

Veiliger wonen door middel van smart home

Smart home apparatuur zorgt ervoor dat je veiliger kunt wonen. Denk alleen al aan slimme rookmelders die je kunt koppelen aan je smartphone en die een melding geven bij rookdetectie. Tel daarbij op dat een slimme deurbel met camera je gevoel van veiligheid kan verhogen. Wanneer de bel gaat, kun je namelijk via je tablet of smartphone zien wie er voor de deur staat – ook wanneer je niet thuis bent. Dat is in tijden van oplichting aan huis toch wel een erg prettig idee. Daarnaast kun je kiezen voor slimme beveiligingscamera’s of een smart home alarmsysteem om je eigen veiligheid te verhogen.

Meer comfort en fijner wonen in je eigen huis

Wat natuurlijk ook mooi meegenomen is, is dat je langer in huis kunt blijven wonen door de mate van comfort die je krijgt met slimme apparaten. Hoe heerlijk is het om een slimme koelkast te hebben waarbij je op afstand kunt zien wat je nog in huis hebt? Dat is ideaal wanneer je in de supermarkt staat en bent vergeten wat je zoal nodig hebt voor een bepaald recept. Of denk aan slimme verlichting die je volgens een heel lichtplan in kunt stellen. Ga je even de deur uit dan blijven de lampen aan en kunnen ze op een vooraf ingesteld tijdstip uitgaan. Ook slimme gordijnen en een smart televisie is prettig om comfortabel te wonen.

Energiezuiniger wonen dankzij smart home

Wist je dat je slimme producten zelfs kunt inzetten om energiezuiniger te wonen? Dat is in deze tijden van stijgende gas- en energieprijzen meer dan welkom. Daar heb je in ieder geval een slimme thermostaat voor nodig. Als je over zo’n apparaat beschikt, kun je namelijk een energiebesparend energieplan opstellen dat aan de hand van je temperatuurvoorkeuren leert hoe het het beste duurzaam kan werken. Daarbij kun je je verwarming van een afstandje bedienen, waardoor je bijvoorbeeld al onderweg naar huis de verwarming aan kunt zetten. Over comfortabel wonen gesproken!

Smart home biedt handige geheugensteuntjes

Tot slot is het goed om te weten dat je bepaalde smart home apparaten zo in kunt stellen dat je ze kunt gebruiken als handige geheugensteuntjes. Merk je dat je nu je een dagje ouder bent af en toe wat dingen vergeet, zoals het innemen van medicatie of het water geven aan planten? Geen zorgen: door bijvoorbeeld je verlichting zo in te stellen dat je lampen even groen of rood schijnen wanneer je bijvoorbeeld je medicijnen in moet nemen, krijg je een automatische herinnering. Dit kun je ook doen met een audioboodschap of een andere slimme notificatie. Nieuwsgierig geworden? Schaf dan smart home aan met een Amazon kortingscode en kijk wat het voor jou kan betekenen.