Menu
Geld schenken

Schenken aan je kinderen: zo doe je dat op een goede manier

Schenken

Als ouder wil je het beste voor je kinderen. Ook als het gaat om hun financiële zekerheid in de toekomst. Wil je je kinderen helpen om bijvoorbeeld een huis te kopen, dan kun je geld schenken. Er zijn verschillende manieren om geld te schenken, ieder met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bekijken we hoe je geld kunt schenken en wat erbij komt kijken. 

Waarom geld schenken?

Na je overlijden gaat je vermogen over naar je erfgenamen. Toch is het leuk om mee te maken hoe blij en dankbaar je kinderen of kleinkinderen zijn met een schenking. Als je overleden bent maak je dit zelf niet meer mee. Een andere reden om geld te schenken is het belastingvoordeel dat dit kan opleveren. Als alles in één keer wordt vererft na je overlijden, komen je erfgenamen al snel in de hoogste belastingschijf terecht. Begin je met schenken tijdens je leven dan kunnen je kinderen jaarlijks gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. In veel gevallen is hierdoor belastingvrij schenken mogelijk. 

Maak een goed doordacht plan

Als je hebt besloten geld te willen schenken tijdens je leven is het belangrijk om een goed doordacht plan te maken. Schenken heeft een invloed op je eigen vermogen, maar ook op dat van je kinderen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat schenkingen tot spanningen leiden in de familie. Denk daarom goed na of je je kinderen gelijk wilt behandelen. Daarnaast is het belangrijk om na te denken of je zeggenschap wil blijven over de schenking of dat je dit helemaal aan je kinderen overlaat. Er zijn verschillende manieren om geld te schenken. Denk ook hier goed over na.

Verschillende manieren van schenken

Er zijn verschillende manieren om geld te schenken aan je kinderen zoals contante giften, schenkingen op papier en schenkingen in natura. 

Contante schenkingen

Een directe contante schenking is de meest voor de hand liggende optie. Deze optie is eenvoudig en direct. Je kunt besluiten om een eenmalige schenking te doen, of om periodiek geld te schenken. Het is belangrijk om te onthouden dat schenkingen aan kinderen tot een bepaald bedrag belastingvrij zijn. In Nederland is dat in 2023 €6.282,- per kind.

Schenkingen op papier

Een schenking op papier houdt in dat je een schuldvordering creëert. Dit betekent dat je geld leent aan je kind, en dat het kind dit bedrag in de toekomst zal terugbetalen. Het voordeel van deze methode is dat je het bedrag van de schenking op papier kunt aftrekken van je vermogen, wat gunstig kan zijn voor de successierechten. Het is echter belangrijk om een goed contract op te stellen om te voorkomen dat er onenigheid ontstaat over de voorwaarden van de schenking.

Schenking met uitsluitingsclausule

Een schenking met uitsluitingsclausule betekent dat het geschonken bedrag niet valt onder het gemeenschappelijk vermogen van het kind en diens partner. Dit kan nuttig zijn in gevallen waarin het kind gaat scheiden of failliet gaat. Met deze clausule kun je ervoor zorgen dat het geld dat je hebt geschonken niet in de verdeling terechtkomt.

Eenmalige schenking

Als je een groter bedrag wilt schenken dan het belastingvrije bedrag, kun je overwegen om een eenmalige hoge schenking te doen. Dit bedrag is wel belast met schenkbelasting. De hoogte van de belasting hangt af van het bedrag dat je schenkt en de relatie met het kind.

Schenking in natura

Bij een schenking in natura worden er in plaats van geld spullen van waarde geschonken. Hierbij kan het gaan om kostbare kunst, sieraden of een woning. Afhankelijk van de waarde van deze schenking moet er ook over deze schenking belasting worden betaald. Maar hoe bepaal je de waarde van een schenking in natura? Meestal wordt er uitgegaan van de marktwaarde, de prijs die de schenking had opgeleverd als het op de dag van de schenking was verkocht. Bij een woning kan de WOZ-waarde worden genomen. Bij kunst of antiek wordt vaak de verzekerde waarde gebruikt.

Erfrechtelijk aspecten van een schenking

In Nederland kan een schenking van invloed zijn op de verdeling van een erfenis. De hoofdregel is dat een schenking een gift is die niet tot de erfenis behoort en daarom niet verdeeld hoeft te worden onder de erfgenamen. Echter, als de schenking is gedaan met de bedoeling om een erfgenaam te bevoordelen ten opzichte van de anderen, kan er sprake zijn van “inkorting”.