Menu
Natuur en Milieu / Zorg & Hulp

Ouderenfonds roept op: herstel traditie, houdt uw stoep sneeuw/ijsvrij

Na een lange tijd met te hoge temperaturen voor de wintertijd, is dat nu echt veranderd. Het KNMI voorspelt in ieder geval voor de komende twee weken matige tot strenge vorst zowel ’s nachts als overdag en erg lage gevoelstemperaturen. Daarnaast wordt lichte sneeuw verwacht komend weekend. Het Nationaal Ouderenfonds hoopt dat een oude maar sympathieke traditie in ere hersteld kan worden: maak allen uw stoepje sneeuw en ijsvrij. Kijk ook in uw omgeving of u een oudere kunt helpen. Ouderen en verzorgend personeel moeten ook extra alert zijn op onderkoelingsverschijnselen.

Voor veel ouderen is het door gladheid of sneeuw moeilijk of zelfs onmogelijk om boodschappen te doen. Daarom roept het Nationaal Ouderenfonds iedereen op om eens bij de ouderen in de buurt te informeren of ze nog hulp nodig hebben. Buren, familie en bijvoorbeeld scholen in de buurt kunnen een belangrijke rol spelen hierbij. Alleen al even te strooien op de stoep of aan te bieden een boodschapje te doen, helpt al een heleboel.

Veel ouderen vinden het erg moeilijk om hulp te vragen. Toch is het van belang dat ouderen dit doen. “Bijna iedereen is wel bereid om te helpen, maar vaak moet daar dan wel eerst even om gevraagd worden. Zo gaat dat in deze tijd,” aldus Jan Romme, directeur van het Ouderenfonds.

Daarnaast roept het Ouderenfonds verzorgers en ouderen op om extra alert te zijn op onderkoeling. Naarmate het lichaam ouder wordt, is het minder goed in staat bij koud weer op temperatuur te blijven. Ouderen hebben bovendien minder gevoel voor kou en merken niet altijd dat hun lichaamstemperatuur daalt. Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling.

Ouderen lopen vooral gevaar als ze alleen wonen en weinig contact hebben met vrienden en/of familie of als ze door een handicap minder mobiel zijn. Daarnaast zijn er medicijnen die het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden, beïnvloeden (antidepressiva, tranquillizers) en daardoor een risico vormen.

Een aantal tips om onderkoeling tegen te gaan:
-Kleed je zelf aan in laagjes liefst met katoen, wollen of fleece kleding
-Een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer rond de 22 graden zijn en in de slaapkamer 18-20 graden
-Vooral in oude huizen is er een risico wegens weinig isolatie en veel tocht (nek bedekken is dan belangrijk)
-Regelmatig bewegen
-Goede voeding en regelmatige maaltijden (elke paar uur iets eten)
-Drink geen alcohol. Door alcohol koelt het lichaam sneller af en bovendien zorgt alcohol voor een verdovend effect waardoor men later de eerste signalen van onderkoeling signaleert
-Niet te dicht bij de verwarming zitten, dan zijn er teveel temperatuurschommelingen

De gevolgen van onderkoeling door kou kunnen ernstig zijn. Het kan aandoeningen en ziektes die men al heeft, vooral hart en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden. Vooral met een combinatie van griep, zorgt kou voor extra veel mensen, vooral ouderen, die overlijden. Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.