Menu
Natuur en Milieu

Hoeveel afval produceert u?

afval

Gaat u naar de supermarkt dan komt u al gauw terug met ook veel afval. Maar ook andere dingen kunnen er voor zorgen dat u veel afval produceert. Hoe kunt u dit eigenlijk verminderen?

Pas uw boodschappenlijstje aan

Niet alleen doordat we veel plastic vinden in de supermarkt maar ook doordat er vaak voedsel weg gegooid moet u het lijstje aanpassen. Koop dingen die u ook echt gaat gebruiken of die wat langer goed blijven. Het is natuurlijk zonde als iets niet meer houdbaar is en dat het weg gegooid wordt. Gemiddeld gooien we 40 kilo aan voedsel weg per persoon. Hierbij kunt u ook kijken naar de verpakking die er om heen zit. Zo zitten paprika’s wel eens in plastic per 3 verpakt maar kunt u ze ook los zonder verpakking kopen. Dit is natuurlijk de betere optie.

Minder post in uw brievenbus

Heeft u nog steeds geen sticker op uw brievenbus terwijl u niet eens alles leest? Het is dan eens tijd voor een Nee-Nee sticker of Nee-Ja sticker. Zo kunt u 1800 folders per jaar besparen. Deze sticker kunt u gratis ophalen bij uw gemeente dus het is ook maar een kleine moeite.

Gooi minder snel weg

Zit er een klein gaatje in een shirt of is er iets af gebroken. U kunt natuurlijk iets makkelijk weg gooien maar het is natuurlijk veel beter om het te repareren. Kunt u zelf geen nieuwe rits in uw jas zetten er is vast wel iemand die u kent wie dit wel kan. Een fiets die niet zo goed meer is kunt u na een bezoek aan de fietsenmaker goed gebruiken. Er zijn ook speciale repair cafés waar u dit gratis met wat hulp kunt repareren.

Tweede leven

Bent u zelf uitgekeken op uw kleding of gewoon een kastje. U kunt ze natuurlijk ook een tweede leven geven door ze te verkopen, ruilen of weg te geven. Soms belande deze dingen al vrij snel bij het afval terwijl u hier iemand erg blij mee kunt maken. Na het even schoon gemaakt te hebben of een nieuw likje verf te geven kan het nog langer mee dan u denkt.

Delen en lenen

Er zijn ook dingen die we vaak maar een paar keer per jaar gebruiken. Een hogedrukspuit is hier een van, vaak gebruiken we het alleen in het voorjaar dus koop dit samen met familie of leen het van iemand die u kent. Dit geldt voor veel dingen zoals een party tent voor een feestje of een boormachine die u niet zo vaak gebruikt.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.