Menu
Langer thuis wonen

Onwetendheid onder ouderen zorgt jaarlijks voor duizenden slachtoffers

Een half miljoen ouderen is weleens van de trap gevallen. Hoewel een traplift voor velen een uitkomst zou zijn, kopen ruim 70.000 ouderen geen lift, omdat ze deze te duur vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Smienk trapliften. In 2030 veroorzaken valongevallen onder 65-plussers jaarlijks 4700 doden, 63.000 ziekenhuisopnamen en 130.000 spoedeisende hulp behandelingen, zo klinkt de prognose van veiligheid.nl.

Veranderende ouderenzorg
De huidige wijzigingen op het gebied van ouderenzorg zorgen voor een steeds groter wordende spagaat. Een aanvraag voor hulpmiddelen bij de gemeente (WMO) wordt in de meeste gevallen afgewezen en de eisen om te worden toegelaten tot een verzorgingstehuis worden steeds hoger. De meeste ouderen willen het liefst niet verhuizen. Ze wonen al 40 jaar op dezelfde plek, kennen de wijk en hebben hun hypotheek al jaren geleden afgelost. Dan voelt huren heel duur. Dit terwijl uit onderzoek van Smienk Trapliften  blijkt dat één op de drie zelfstandig wonende ouderen grote moeite heeft met handelingen in en om het huis. Vooral de trap blijkt een obstakel te zijn. Eén op de vier ouderen mijdt de trap vanwege gezondheidsredenen of door angst.

Aanschaf hulpmiddelen vaak te laat
De afname van steun vanuit gemeente (WMO) en overheidsinstanties zorgt ervoor dat ouderen steeds minder en steeds later overgaan tot de aanschaf van hulpmiddelen, waaronder bijvoorbeeld een traplift. Ouderen denken niet het budget te hebben om hun woning levensloopbestendig te maken of vinden dat ze het nog wel even uit kunnen stellen. Zo is één van de conclusies uit het onderzoek dat veel ouderen niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden rondom de aanschaf van trapliften. 70% van de respondenten heeft geen idee wat een traplift kost en 62% van de respondenten weet niet dat men een traplift ook tweedehands kan aanschaffen. Een snelle vergelijking leert ons dat een gebruikte traplift al snel duizenden euro’s scheelt ten opzichte van een nieuwe traplift. Veilig en betaalbaar thuis blijven wonen is dus mogelijk, helaas zijn er nog maar weinig instanties die ouderen hierin adviseren.

Nieuwe initiatieven
Nu de ouderenzorg veranderd zien we het aanbod van hulpmiddelen ook veranderen. Initiatieven om zorgproducten door middel van huur of tweedehands aan te bieden zorgen ervoor dat mensen toch de mogelijkheid hebben om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. Zolang alleen niet alle ouderen hiervan op de hoogte zijn, of het aanschaffen van hulpmiddelen tot het uiterste uitstellen, zorgt dit helaas nog steeds voor onnodig veel ongevallen.