Menu
Eenzaamheid

Minder eenzaamheid onder ouderen door het nationaal ouderen fonds

Steeds meer ouderen voelen zich eenzaam. Sommige simpelweg omdat hun kennissenkring niet meer zo groot is als vroeger of omdat mensen minder vaak op bezoek komen. Het Nationaal Ouderenfonds zorgt er voor dat ouderen kunnen blijven leven zoals ze dat zelf willen. Er wordt dus gezorgd voor uitjes en nieuwe contacten.

Eenzaamheid onder ouderen

Het speelt eigenlijk toch iets meer dan u zou denken, namelijk meer dan de helft van de 55-plussers voelt zich eenzaam. Het is ook zo dat 1 op de 11 ouderen zich extreem eenzaam voelen dit zijn bij elkaar ongeveer 500.000 mensen. Ze missen vaak goede vrienden of familie, ze durven kinderen hier niet mee lastig te vallen. Naarmate mensen ouder worden neemt de eenzaamheid ook toe, vanaf 65 jaar voelt ongeveer 45% zich eenzaam terwijl dit bij 85-plussers dit bijna 63% is. Eenzaamheid is ook niet goed voor onze gezondheid het verhoogt namelijk de bloeddruk en het stressniveau. Eenzame ouderen hebben daardoor ook 14% meer kans op een vroege dood.

Klein gebaar met grote impact

Sommige kleine dingen kunnen voor een ander al veel betekenen. Ga een langs bij ouderen in uw buurt, ze kunnen hun verhaal kwijt en raken er niet over uit gepraat als er iemand langs geweest is. Wilt u juist even een wandeling maken in het bos, vraag eens iemand mee. Wanneer u dingen samen doet is het zo veel leuker dan alleen. Het kan zo veel voor iemand betekenen als ze iets kunnen ondernemen en er eens op uit zijn. Ze ontmoeten sneller nieuwe mensen en plannen om weer iets samen te doen zijn snel gemaakt. Ergens op de koffie gaan kan een groot verschil maken.

Voor wie zijn de uitjes?

Wanneer er behoefte is aan een uitje is het makkelijk om bij hun op de kalender te kijken. Zo zijn er dagen georganiseerd voor ouderen die alleen zijn, zo worden er nieuwe mensen ontmoet en zorgt het voor een leuke dag invulling. U kunt ook iets organiseren voor een gehele zorginstelling zodat iedereen er samen op uit kan en elkaar beter leert kennen. Zo kan er ook op de zorginstelling zelf een activiteit gedaan worden.

Het kan erg verschillen wat er georganiseerd wordt maar u kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Vaartochten
  • Uitje op het strand
  • Museum bezoek
  • Uitje in de natuur
  • Lekker eten

Het Nationaal Ouderenfonds brengt mensen met elkaar in contact om eenzaamheid tegen te gaan.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.