Menu
Computer & Internet

Wat is en doet een router?

In deze blogpost zal in het kort heel beknopt worden uitgelegd wat nu exact een router is en, belangrijker, wat hij doet. Voor het gemak zal er worden geprobeerd de lastige termen te vermijden, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Als het niet anders kan, zullen ze in ieder geval even goed worden toegelicht.
Allereerst is dus de kernvraag: wat is een router?

Wat? 

Stel: op de zolderkamer wordt er een film gekeken, op de eerste verdieping wordt er druk gefacebookt en op de begane grond wordt er aan de administratie gewerkt. Iedereen heeft dan toegang tot het internet nodig. Om dat te bewerkstelligen, is er een router geïnstalleerd. Het komt er op neer dat het apparaat ervoor zorgt dat alle apparaten op het netwerk worden aangesloten en zodoende gebruik kunnen maken van het internet. De router is eigenlijk een schakelapparaat voor data (gegevens).
Een router is dus iets anders dan een modem. Het modem zorgt ervoor dat er überhaupt vanaf de apparaten communicatie mogelijk is met het internet, hij vertaalt als het ware het signaal van de provider naar een internetverbinding. De router laat meerdere apparaten tegelijk werken, hij verdeelt de verbinding van het modem over de verschillende apparaten. Tegenwoordig worden het modem en de router vaak in een kastje geleverd, maar het zijn nog steeds twee verschillende onderdelen met een verschillende werking.

Een router werkt met kabels of draadloos. In dat eerste geval heb je kabels nodig om het signaal te verdelen, in het tweede geval wordt er een wifi-signaal gebruikt om dat te doen. Tegenwoordig werken vrij weinig routers nog met kabels.

Tips rondom de router
Natuurlijk wil je met je router een zo hoog mogelijke internetsnelheid bereiken. Er zijn twee variabelen die daarin een rol spelen: de soort router en de plaats waar hij ligt, staat of hangt. Hoewel het raar klinkt om je internetsnelheid te verbeteren door het gebruik van je router, is het wel degelijk mogelijk (helaas alleen mogelijk met een draadloze router, die dus met wifi werkt).

Allereerst dus het soort apparaat. Vandaag de dag zijn er twee werkmethodes voor routers, als er gekeken wordt naar de frequentie: 2,4 GHz en 5 GHz. Beiden hebben voor- en nadelen. Zo kunnen oudere routers nog niet de frequentie van 5 GHz ondersteunen. Voordelen zijn wel dat, ten eerste, de frequentie van 5 GHz een hogere maximale snelheid heeft dan bij 2,4 GHz. Die lagere frequentie heeft ook vaker last van storingen van andere apparaten, maar het bereik is groter en het signaal gaat makkelijker door muren heen. Een conclusie kan zijn dat de lagere frequentie beter geschikt is voor een relatief groot huis. De frequentie van 5 GHz past beter bij een klein gebouw met weinig muren, waarbij ook een klein(er) bereik nodig is. Kunt u kiezen, kies dan voor 5 Ghz.

Routers kunnen ook ingedeeld worden naar de wifi-standaard. Per wifi-standaard is er ook een maximale internetsnelheid. Zo heeft een router met een wifi-standaard van 802.11b een maximale snelheid van 4,5 MB/s, maar als de wifi-standaard 802.11ac is, is die snelheid 240 MB/s. Dat is dus meer dan vijftig keer zo veel.

Dan is daarnaast de plaats van de router van belang. Deze heeft ook veel invloed op de snelheid van je internet.

  • Allereerst is het belangrijk om de router (of als het modem er ook bij zit, beiden) redelijk dicht bij de contactdoos te plaatsen. Hoe groter de afstand hiertussen, hoe zwakker het signaal zal worden, wat dus ongunstig is. Een grotere afstand kan ook voor een instabiele verbinding zorgen, waardoor dus sneller storingen zullen optreden.
  • Zorg daarnaast dat de router op een gunstige plaats staat, waar vanaf alle apparaten een goede internetverbinding hebben. Op zolder is dus geen handige plaats, maar als er vaak van het internet gebruik wordt gemaakt op de zolder en de begane grond, is het het beste om de router ertussen in neer te zetten, dus op de eerste verdieping.
  • De ideale hoogte om een router te bevestigen is op ongeveer anderhalve meter boven de grond. Hij kan aan de muur worden gehangen, of ergens worden neergelegd, dat maakt in principe niet heel veel uit. Als je dit hebt gedaan, maar het internet is nog steeds vrij traag, dan wordt het aangeraden om hem een luttel aantal centimeters te verplaatsen: dan zou hij moeten werken.
  • Probeer de router niet in de buurt van andere apparaten met een sterk signaal te plaatsen; denk bijvoorbeeld aan een magnetron (straling), een telefoon en dergelijke apparatuur.

Het verschil met een wifi versterker
Soms valt het bereik en de sterkte van het wifi signaal tegen. Dat is vooral als er veel gebruik van het internet wordt gemaakt in plaatsen in het huis waar de afstand naar de router redelijk groot is. Het bereik van een router is meestal maar zo’n tien tot vijftien meter, maar rondom de router is het bereik natuurlijk het meest acceptabel. Om te voorkomen dat je op sommige plaatsen van het huis niet gebruik kan maken van het internet, kan men een wifi versterker aanschaffen (ook wel genoemd wifi repeaters of access points). Wat dit apparaat doet, is het signaal doorsturen maar dan met een groter bereik. Zo kun je op zolder en in de tuin ook prima gebruikmaken van wifi. In het geval van een heel groot huis, kunnen er zelfs meerdere wifi versterkers worden aangesloten op de router.

VPN
Er zijn steeds vaker routers, meestal in de duurdere categorie, die je kunt gebruiken als VPN-server. Zo’n server wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt, dat komt omdat mensen steeds meer in de gaten krijgen dat privacy best een belangrijke zaak is. VPN betekent in het Engels ‘virtual private network’. Vertaald naar het Nederlands: ‘virtueel privénetwerk’. Dat betekent dat als je verbinding met een VPN-server maakt, die verbinding versleuteld en beveiligd is, zodat alle data niet zomaar vrij worden gegeven. Veel mensen hebben namelijk de behoefte op hun internetgegevens niet zomaar op straat te laten slingeren. Privacy is voor velen belangrijk.