Rubriek

Huis

Rubriek

De badkamer is een plaats waar u optimaal tot rust komt. Daarom is het niet alleen nu, maar ook in de toekomst belangrijk dat u hier veilig en comfortabel gebruik van kunt maken. Door een aantal aanpassingen te doen en rekening te houden met bepaalde aandachtspunten, maakt u uw badkamer sanitair in no time toekomstproof. Wij geven u hiervoor een aantal tips.

1. Badkamer met ruimtelijke indeling

Met het oog op de toekomst dient u te zorgen voor een ruimtelijke badkamerindeling. Door de badkamer niet te vol te plaatsen, geniet u van voldoende bewegingsruimte. Zo heeft u steeds de nodige plaats om comfortabel gebruik te maken van uw badkamer, ook wanneer u ouder en minder mobiel bent.

2. In hoogte verstelbaar zwevend badkamermeubel

Een hangend badkamermeubel bevestigt u aan de muur door middel van een verstelbaar systeem, waarbij u de hoogte volledig zelf bepaalt. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur hangt u het meubel hoger of lager. Daarnaast is een zwevend badkamermeubel zeer onderhoudsvriendelijk. U maakt namelijk de ruimte onder het meubel makkelijk schoon.

3. Antislip tegels voor extra grip

Wanneer u van plan bent om uw badkamervloer te vervangen, is het aan te raden om antislip tegels te kiezen. Hiermee ervaart u meer grip in uw badkamer en vermijdt u mogelijke valpartijen. Indien u uw huidige tegels gaat behouden, dan zijn decoratieve strips of een antislipmat de perfecte alternatieven. Een antislipmat plaatst u in uw douche zodat u een stroeve ondergrond heeft. Decoratieve strips worden netjes op de tegelvloer geplakt.

4. Hangtoilet op de gewenste hoogte

Een hangtoilet hangt u op aan een verstelbaar inbouwreservoir. Hierbij bepaalt u zelf de hoogte van het toilet. De standaardhoogte is 40 cm. Wanneer u een dagje ouder wordt, is het aangenaam als uw toilet iets hoger hangt. Kies daarom voor een hoogte van ongeveer 46 cm. Zo is het makkelijker om te gaan zitten en daarna weer op te staan.

5. Inloopdouche met vrije inloop

Een inloopdouche is ideaal wanneer u een toekomstproof badkamer wilt ontwerpen. Deze heeft geen drempel waardoor het in- en uitlopen bijzonder eenvoudig is. Kies voor een exemplaar dat voldoende plaats biedt om comfortabel te bewegen en gebruik te maken van een douchezitje. Een bijkomend voordeel is dat een inloopdouche de ruimte optisch groter laat lijken. Zo ontstaat er een ruimtelijk effect in uw badkamer.

6. Douchestoel en wandbeugel voor extra ondersteuning

Een wandbeugel zorgt voor ondersteuning in de badkamer. Hier trekt u zich makkelijk aan op, of houdt u zich aan vast tijdens het rechtstaan. Zo ervaart u extra stabiliteit, waardoor u een veilig gevoel heeft. Naast een wandbeugel biedt een douchestoel meer comfort tijdens het douchen. Dankzij deze aanpassingen wordt uw badkamerbezoek een stuk aangenamer.

Met bovenstaande tips maakt u uw badkamer volledig toekomstproof. Hierdoor blijft u optimaal gebruikmaken van deze ruimte, ook wanneer u minder goed ter been bent. Zo geniet u nu én de komende jaren van een comfortabele en veilige badkamer. Kijk op de website van Maxaro wat er mogelijk is.

Het bed opmaken is iets waar veel mensen tegenop zien. En dat is helemaal niet zo vreemd. Het is namelijk best wel lastig. Zeker als u fysiek wat minder flexibel bent, bijvoorbeeld door ziekte, of omdat u gewoon een dagje ouder wordt. Gelukkig bieden de dekbedovertrekken met rits van Dekbedovertrekken & Zo soelaas. Nu ook te bestellen met 5% korting!

EEN DEKBEDOVERTREK MET RITS BESPAART MOEITE

Al dat gehannes bij het verschonen van uw bed is niet nodig! Tegenwoordig zijn er namelijk dekbedovertrekken met een rits. Daarmee kost het opmaken veel minder moeite, waardoor u meer energie over houdt voor de leuke dingen in het leven.

HOE EEN DEKBEDOVERTREK MET RITS WERKT

Hoe het werkt? Allereerst legt u het overtrek over uw matras. De ritsen in de zijkanten van het overtrek ritst u open en vervolgens legt u de flap van het dekbedovertrek omhoog. Daarna drapeert u het dekbed op het opengeslagen overtrek en vouwt u de flap weer terug. Nu hoeft u alleen nog maar de zijkanten dicht te ritsen en Klaar is Kees!

ZIJN ER OOK DEKBEDOVERTREKKEN MET RITS VOOR EENPERSOONS BEDDEN?

Misschien woont u alleen of hebben u en uw partner allebei een eenpersoons bed. Ook dan is er aan u gedacht. Zo zijn er zowel voor tweepersoons als voor eenpersoons dekbedden dekbedovertrekken met rits verkrijgbaar. Bovendien zijn de dekbedovertrekken er in vele kleuren en maten. Hiermee zit er altijd wel een geschikte kleur of print voor u bij.

EEN DEKBEDOVERTREK MET RITS: VOOR ALLE LEEFTIJDEN

We zijn zo oud als we ons voelen. Maar waarom zouden we tijd en energie stoppen in dingen die makkelijker kunnen? Of u nu al op leeftijd bent en lichamelijke klachten hebt of nog zo fit bent als een hoentje; een dekbedovertrek met rits maakt het leven voor iedereen praktischer. En omdat de ritsen in de naden zijn weggewerkt, valt het niet op dat u een overtrek met rits hebt. Kies simpelweg voor gemak en comfort.

HOEVEEL KEUS IS ER QUA DEKBEDHOEZEN MET RITS?

Kent u dit product nog niet en bent u in de veronderstelling dat het assortiment dan wel beperkt zal zijn? Dan heb ik goed nieuws voor u. Ook op het gebied van dekbedovertrekken met rits is de keuze reuze bij Dekbedovertrekken & Zo. Er zijn ontzettend veel leuke tinten en prints. Of u nu houdt van romantische bloemen of liever kiest voor een helderwitte dekbedhoes; er is volop keus. Bovendien vindt u bij Dekbedovertrekken & Zo vele mooie merken!

DEKBEDCLIPS OM UW DEKBED OP ZIJN PLAATS TE HOUDEN

Als uw dekbed eenmaal netjes is ingepakt in het dekbedovertrek met rits, wilt u natuurlijk ook graag dat het op zijn plaats blijft liggen. Ook daarvoor zijn er tegenwoordig handige hulpmiddelen! Deze zogenaamde ‘dekbedclips’ zijn eenvoudig mee te bestellen. Ik zorg dan dat een naaiatelier een extra lusje innaait, waar u de clip aanklikt. Vervolgens maakt u de hoek van uw dekbed eraan vast. Met zo’n handige clip in zowel de linker als rechterzijde, blijft uw dekbed netjes op zijn plaats. En u voelt niet eens dat ze erin zitten!

GA VOOR GEMAK EN KIES EEN DEKBEDOVERTREK MET RITS

Lijkt zo’n dekbedovertrek met rits u ook praktisch? Aarzel dan niet en koop vandaag nog een van de prachtige dekbedovertrekken van Dekbedovertrekken & Zo. Als u ze eenmaal hebt ontdekt, wilt u nooit meer anders. Er is immers zoveel meer in het leven dan uw bed opmaken.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de dekbedovertrekken met rits, en maak gebruik van de kortingscode GEMAK voor een korting van 5% op uw aankoop.

Een verhuizing is natuurlijk een heftige onderneming; en zeker wanneer je al wat ouder bent. Er is zo ontzettend veel te doen, en er zijn zoveel dingen om over na te denken. Gelukkig kun je het verhuizen soepel laten verlopen door jezelf goed voor te bereiden; en wel met deze handige tips!

1. Pak een vakantietas in

Wanneer je gaat verhuizen eindigen bijna al je spullen in dozen, en het kan soms wel even duren voordat alle dozen verhuist en uitgepakt zijn. Pak dus een weekendtas in met wat kleren, toiletartikelen, een pyjama en andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld je oplader en je laptop. Pak je weekendtas in alsof je op vakantie gaat. Zo heb je alle benodigde items om het dagelijkse leven zo normaal mogelijk door te zetten altijd bij de hand en hoef je geen tientallen dozen af te struinen op zoek naar de tandpasta!

2. Regel de administratie vooraf

Tijdens de verhuizing zelf is het erg fijn om volledig op het verhuizen te kunnen focussen; en dit kun je doen door de administratieve zaken zoveel mogelijk vooraf te regelen. Geef een adreswijziging door bij de gemeente, familie en abonnementen. Kijk ook meteen even naar de contracten met de leveranciers van bijvoorbeeld je internet en elektriciteit. Nu je toch midden in de verhuizing zit is het namelijk alleen maar slim om direct zonnepanelen te laten installeren om op deze manier flink op de energie te besparen (en over een paar jaar deels zelfvoorzienend te kunnen wonen!). Doe wat onderzoek naar dit soort zaken voordat de verhuisdag daadwerkelijk aanbreekt.

Verhuizen naar een nieuwe woning

3. Maak de nodige aanpassingen

Besluit je inderdaad zonnepanelen te laten installeren of maak je andere aanpassingen in of rondom de woning? Probeer deze dan zoveel mogelijk vooraf te laten regelen. Zo kun je tijdens de verhuizing echt focussen op het verhuizen zelf, en hoef je niet met aannemers of andere belanghebbenden te overleggen over de aanpassingen.

4. Rol breekbare spullen in kleding

Probeer bij het inpakken van de dozen natuurlijk zo voorzichtig mogelijk te zijn, en rol alle breekbare spullen in kleding. Zo hoef je geen noppenfolie aan te schaffen (en later weer weg te gooien), en pak je ook nog eens een stuk efficiënter in!

5. Pak essentiële items apart in

Er zijn tijdens de verhuizing een aantal items die je in de nieuwe woning direct nodig gaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan een schaar, een scherp mes, een theedoek, toiletpapier en ga zo maar door. Pak al deze items apart in zodat je er tijdens de verhuizing direct bij kunt!

Je kunt een specialist inschakelen om een raam te laten plaatsen, maar als je wat handig bent kun je het in principe ook zelf doen! Doorloop deze stappen om precies te weten hoe je dit klusje klaart en welke materialen je hiervoor nodig gaat hebben.

1. Verwijder de oude ramen

Verwijder eerst de oude ramen. Maak alle loszittende delen los en haal het raam uit de scharnieren. Verwijder de scharnieren, en zaag het raamprofiel op een aantal plekken in, zodat je het makkelijk met een koevoet kunt verwijderen. Zorg ervoor dat de raamopening mooi recht blijft en maak zo min mogelijk schade!

Benodigdheden: schroevendraaier, beitel, zaag

2. Controleer de muren

Nu het oude raam eruit is, is het belangrijk om even te kijken of de muren nog mooi recht zijn. Gebruik een waterpas om zowel de muren als de vensterbank te controleren en werk de muren bij indien nodig.

3. Schaf de juiste materialen aan

Nu het tijd is om het nieuwe raam te plaatsen is het belangrijk om eerst de benodigde materialen aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan glaslatten voor een goede afwatering, ankers, kozijnpluggen en schroeven. Welke materialen je nodig hebt hangt af van de manier waarop je het raam vast besluit te maken. Over het algemeen worden ankers gebruikt, maar met volle muren worden vaak schroeven aangeraden.

Benodigdheden: glaslatten, ankers en/of schroeven, kozijnpluggen

Zelf een raam plaatsen

4. Zet de ramen waterpas

Plaats de ramen op houten spieën zodat je het raam zonder problemen waterpas kunt krijgen. Vervolgens schroef je de ankers op de zijkanten van je kozijn, welke stevig in de muur bevestigd wordt. Gebruik de speciale kozijnpluggen om ervoor te zorgen dat je kozijn stevig blijft zitten. Je kunt de ankers het beste verstevigen met sneldrogend cement.

Benodigdheden: houten spieën en sneldrogend cement

5. Zorg voor isolatie

De voeg tussen het raam en de binnenmuur moet natuurlijk wel luchtdicht gemaakt worden. Deze aansluit voeg kan makkelijk geïsoleerd worden met bijvoorbeeld PUR schuim. Zorg er wel voor dat je de ramen en raamprofielen goed beschermd zodat de pur geen vlekken achterlaat. Houd rekening met het feit dat pur flink uitzet, en dat je dus niet altijd heel veel schuim nodig hebt!

Benodigdheden: PUR schuim en bewerkingsmaterialen

6. Afwerking van het raam

Vervolgens is het tijd om de siliconenkit erbij te pakken en de kozijnen netjes af te werken. Zorg ook voor een laagje siliconenkit op de vensterbank zodat alles goed afgedicht is.

Benodigdheden: siliconenkit

Miljardeninvesteringen zijn nodig om de woningnood voor ouderen op te vangen. Onderzoek van ANBO en ActiZ maakt voor het eerst duidelijk wat de financiële impact van vergrijzing is voor het woningbeleid van gemeenten. De kosten van aanpassingen aan woningen, zodat mensen er goed oud kunnen worden, worden geraamd op landelijk 13 miljard euro. Er is in Nederland nu al een tekort van tientallen duizenden seniorenwoningen en zo’n 15.000 verpleeghuisplekken. Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de groeiende groep senioren. ANBO en ActiZ  pleiten er daarom voor om met spoed nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen te ontwikkelen.

Niet meer zorg, wel meer woonvormen.

Bij de groei van het aantal ouderen met zorgvragen zit de oplossing niet in alleen méér zorg, maar vooral ook in voldoende geschikte woningen voor ouderen. “Er is een wereld te winnen als het gat tussen ‘thuis’ en het verpleeghuis met nieuwe woonzorgconcepten gedicht wordt”, aldusLiane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Goed ouder worden begint bij goed wonen in leefbare wijken die uitdagen tot bewegen en tot ontmoeten. Dit voorkomt onnodig beroep op de zorg. Daarom is onze oproep: we moeten preventief investeren in wonen, welzijn en wijken om te voorkomen dat het beroep op zorg onnodig groot wordt.”

Rick Hogenboom, bestuurder De Posten en lid van de ActiZ Kerngroep Wonen en Zorg: “Het aantal ouderen groeit hard: het aantal thuiswonende ouderen verdubbelt de komende jaren en daarmee ook de behoefte aan zorg en ondersteuning. We zien veel mooie voorbeelden van wijken die vergrijzingsproof worden, van hofjes of bejaardenhuizen 2.0, maar het gaat niet snel genoeg.”

Inzicht voor iedere gemeente in Nederland

Met de data die ANBO en ActiZ op een rij hebben gezet, krijgen gemeenten een praktisch handvat om aan de slag te gaan. Veel gemeenten hebben op dit moment beperkt zicht op de demografische ontwikkelingen van hun inwoners, hoeveel geschikte woningen ze voor deze doelgroep nu hebben en wat er in 2040 nodig is. Ook inzicht in de nabijheid van basisvoorzieningen ontbreekt vaak. Daarom hebben ANBO en ActiZ dat uitgezocht. Er ligt nu een beeld van de woonopgave voor heel Nederland en voor drie (voorbeeld)gemeenten: Woerden, Sitard-Geleen en Apeldoorn. Met de verzamelde data is ook voor iedere gemeente in Nederland de woonopgave voor ouderen inzichtelijk gemaakt.

Voor het eerst is nu dus duidelijk wat de woonopgave voor de vergrijzing is: landelijk en per gemeente. Gemeenten moeten volop aan de slag om nieuwe woonconcepten voor ouderen te ontwikkelen en te investeren in voorzieningen in wijken. ANBO en Actiz hopen dat gemeenten dit gevoel voor urgentie delen en werk maken van het gemeentelijk woon-leefbeleid.

Kerncijfers:

 • Er zijn nu 920.000 alleenstaande ouderen, in 2040 zijn dat er 1,7 miljoen.
 • 90-95% van alle ouderen woont zelfstandig thuis, deels in woningen die niet levensloopbestendig zijn en ver van voorzieningen die ouderen op loopafstand nodig hebben.
 • Het kost landelijk 7,5 miljard euro om woningen die nu in de buurt van voorzieningen liggen, aan te passen zodat mensen er goed oud kunnen worden.
 • Het kost 6 miljard euro om woningen aan te passen voor ouderen die willen verhuizen naar plekken waar meer voorzieningen zijn. 

Bron: ANBO

Je veilig voelen in je eigen huis is iets wat iedereen belangrijk vindt. Voel jij je wel eens onveilig thuis? Dan is het goed om te kijken op welke manieren jij ervoor kan zorgen dat je met een veilig gevoel thuis kunt zijn. Alleen een waakhond is tegenwoordig niet voldoende om jouw huis te beveiligen. Er zijn vele manieren waarop jij je huis kunt beveiligen. Dit gaat van alarmsystemen tot aan gasdetectors.

Apparaten en systemen

Met de nieuwste beveiligingsapparaten en systemen is het probleem van een onveilig gevoel thuis opgelost. Hiermee heb jij de zekerheid dat ook als jij niet thuis bent er over jouw huis gewaakt wordt. Tegenwoordig is het lastiger om een huis goed te beveiligen en is het uitermate belangrijk om een alarmsysteem (https://offerte.nl/alarmsysteem) op de juiste manier te installeren. Het is logisch dat jij zelf niet instaat bent om dit zelf te doen en hiervoor is het belangrijk dat dit door een expert gedaan wordt.

Wat moet jij weten?

Het is begrijpelijk als jij bij het kopen van een alarmsysteem niet precies weet waar jij naar moet zoeken. Hier zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten en naar te kijken bij het kopen van een alarmsysteem:

 • Waarom wil jij een alarmsysteem?
 • Welk budget heb jij beschikbaar?
 • Wat zijn de kosten van een alarmsysteem?
 • Welke andere soorten beveiligingen zijn er?
 • Welke soorten alarmsystemen zijn er?

Wifi-alarmsysteem

Een innovatief en populair soort alarmsysteem is een wifi-alarmsysteem. Tegenwoordig is het mogelijk om met een camerasysteem live mee te kunnen kijken met een alarmsysteem app op je telefoon. Dit is een handige manier om het huis in de gaten te houden desondanks jouw afwezigheid.

Extra veilig huis

Iedereen heeft wel is mee gemaakt dat er rook in het huis ontstaat. Als dit gebeurt wil jij altijd dat er tijdig aan de bel getrokken wordt. Voor dit soort problemen zijn rookmelders ideaal. Rookmelders zorgen ervoor dat bij een bepaalde hoeveelheid rook in het huis er een alarm af gaat waardoor u weet dat er iets niet goed is. Hetzelfde geldt voor vuurdetectors die tijdig alarmeren als er vuur is in uw huis. Hierdoor kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Dit is de reden dat deze systemen cruciaal zijn in het huishouden.

Verhuizen, veel mensen krijgen al stress bij het idee. Achter de feiten aanlopen tijdens de verhuisdag, je hele inboedel inpakken en kleine dingen die toch blijkt te zijn vergeten. Toch hoeft je verhuizing niet stijf te staan van de stress. Met een aantal handige tips zorg jij ervoor dat je verhuizing soepel verloopt en je zo snel mogelijk geniet van je nieuwe woning.

Maak een takenlijst

Zorg voor een goed overzicht door een lijst te maken met alles wat er gedaan moet worden. Deel het in op prioriteit en deel dit met je partner. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat je geen dingen vergeet en dat je overzicht behoudt tussen de bedrijven door. Denk bijvoorbeeld aan het uitelkaar halen van de meubels, het kijken naar een nieuwe energiecontract en het klaarmaken van je nieuwe woning.

Geef overal je adreswijziging door

Je adreswijziging doorgeven is een logische stap als je gaat verhuizen. Toch vergissen mensen zich vaak in waar ze dit allemaal moeten doen. Het is niet alleen nodig om je in te schrijven in je nieuwe gemeente, maar ook je verzekeringsmaatschappij en krant moeten op de hoogte worden gesteld van je nieuwe adres. Maak een overzicht van alles waar dit moet worden doorgegeven en start hier op tijd mee, om ervoor te zorgen dat alles bijtijds is overgezet.

Zoek op tijd naar een verhuisbedrijf

Soepele verhuizing

Er zijn verhuisservices in alle soorten en maten, van erkende verhuizers tot studenten die je als bijbaan helpen. Het inschakelen van een verhuisservice zorgt ervoor dat jij je niet druk hoeft te maken over het sjouwen en vervoeren van je inboedel. Ook hoef je geen rekening te houden met de beschikbaarheid van familie en vrienden. Ga wel op tijd op zoek naar een verhuisbedrijf. Dit geeft je de tijd om goed onderzoek te doen naar de prijzen en voordelen per verhuisservice.

Check waar je recht op hebt

Voor de verhuizing is het goed om te checken waar je recht op hebt rondom je verhuizing. Vraag bijvoorbeeld op je werk na of je een speciale vrije dag kan opvragen voor je verhuizing, vaak zijn hier een keer per jaar één of twee dagen voor beschikbaar. Moet jij je huidige woning verlaten door een grote renovatie of sloop? Dan kan jij waarschijnlijk aanspraak maken op een verhuiskostenvergoeding, waardoor je goedkoop of kosteloos verhuist.

Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten totaal niet voorbereid zijn op de groeiende groep senioren. Er is in Nederland nu al een tekort van tientallen duizenden seniorenwoningen. Daardoor wonen ouderen vaak veel te lang in een niet-geschikte woning, ontstaat er een grote zorgvraag en vaak een crisissituatie.

De oplossing zit niet in nog meer zorg, maar in meer geschikte woningen. ANBO, belangenorganisatie voor senioren, trekt daarom aan de bel: gemeenten, word wakker en ga samen met woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars aan de slag om nieuwe woonvormen voor ouderen te bouwen!

ANBO doet deze oproep voor en tijdens het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer dat maandag 30 september plaatsvindt. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We weten al jaren dat het aantal ouderen in Nederland snel en sterk groeit. Toch zijn gemeenten totaal niet klaar voor deze groep. Op dit moment heeft het grootste deel van de gemeenten geen woon-leef-plan en geen inzicht in de demografische opbouw van hun bevolking. Dat is echt onbegrijpelijk. Zeker omdat we de gevolgen nu al dagelijks zien: mensen blijven veel te lang in een niet-geschikte woning wonen, komen in een sociaal isolement of verwaarlozen zichzelf, de zorgvraag neemt toe en mantelzorgers raken overspannen. Te vaak ontstaat er een (eigenlijk onnodige) crisissituatie waarbij mensen op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis terecht komen, niet meer terug kunnen naar huis en moeten verhuizen naar een verpleeghuis; waar dan vaak niet direct plek is. Deze problemen worden vooral op de zorg afgewenteld, terwijl dé oplossing is om te investeren in wonen, welzijn en wijken.”

Verplicht gemeenten om woon-leef-plan te ontwikkelen
Liane den Haan: “Ouderen willen wel naar een geschikte woning verhuizen, maar kunnen dat niet omdat de woningmarkt volledig op slot zit. Er zijn nog nauwelijks nieuwe woonvormen als oplossing voor het gat tussen thuis en het verpleeghuis. En daar gaat het dus mis. Als we willen dat de ouderenzorg goed en betaalbaar blijft, dan moet de focus niet liggen op zorg (zoals dat nu het geval is), maar vooral op wonen. Ik vindt dat gemeenten daarom verplicht moeten worden om met een woon-leef-plan te komen op basis van de demografische ontwikkelingen in hun gebied. En op basis van dat plan moeten ze direct starten met het bouwen van extra seniorenwoningen. Want er zijn er nu al tienduizenden tekort. Onze oproep is dan ook: gemeenten, ga aan de slag. Niet morgen, maar vandaag!”

Preventie begint bij goed wonen
Het beleid van gemeenten richt zich nu te beperkt op ondersteuning als zich al problemen voordoen en de oplossingen zijn dan zorggerelateerd. Terwijl de wens om zelfstandig thuis te blijven wonen moet beginnen met het anticiperen op de geschiktheid van de woning, de locatie van de woning en de aanwezigheid van de juiste voorzieningen. Zelfstandig thuis blijven wonen vereist namelijk meer dan alleen ondersteuning en zorg als het niet meer gaat. Zorg is het einde van een keten; een keten die begint met preventie. En die preventie start bij een goede passende woning in een wijk met diverse voorzieningen en mogelijkheden om andere mensen in de directe omgeving te kunnen ontmoeten. Prettig wonen, contacten met anderen en een zinvolle bezigheid zijn de drie ingrediënten die de basis vormen om goed ouder te worden.

Gemeenten: start vandaag met bouwen
Om het gat op te vullen tussen thuis wonen en het verpleeghuis moeten er dus snel nieuwe woonvormen komen. Waar mensen zelfstandig maar wel geclusterd kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan hofjes of appartementen met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Op die manier kunnen we de zorg die ouderen nodig hebben, op een passende, maar toch efficiënte manier aanbieden.
Liane den Haan: “Gemeenten zijn de aangewezen partij om in het beleid voor wonen en zorg de regierol te pakken, maar die laten ze nu liggen. Daarom vragen wij de Tweede Kamer om gemeenten te verplichten om een integraal woon-leef-plan te ontwikkelen. Het extra geld voor de woningmarkt dat met Prinsjesdag is  aangekondigd, kan goed worden ingezet om te investeren in nieuwe woonvormen en sociale voorzieningen die goed ouder worden mogelijk maken.”

Bron: ANBO

Bij het installeren of het verbouwen van de badkamer wordt vaak de vraag gesteld: ‘Nemen wij een toilet op de badkamer of kiezen wij hier niet voor?’. Bij het maken van de keuze, gaat u de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. In dit artikel leest u welke invloeden doorslaggevend kunnen zijn voor uw keuze.

Toilet in de badkamer wel of niet?

Allereerst staat de persoonlijke voorkeur voorop, vindt u het fijn om in de badkamer een bezoek aan het toilet te brengen of maakt u liever gebruik van een apart toilet? Nadat u uw eigen persoonlijke afweging gemaakt heeft, is het verstandig om te kijken of de keuze meerwaarde biedt aan uw woning. Bij het afwegen om een toilet wel of niet in de badkamer te nemen moet u in het achterhoofd houden wat dit in de toekomst oplevert.

Er wordt overigens wel geadviseerd om alleen een toilet in de badkamer te plaatsen wanneer dit echt nodig is. Wanneer het mogelijk is om het toilet anders te plaatsen op de verdieping, is dit zeker aan te raden.

Verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom een toilet wel of niet in de badkamer zou moeten. Ten eerste, wanneer u zichzelf wilt opfrissen in een frisse ruimte, kan een toilet dit belemmeren. Ten tweede is het fijn om tijdens het toiletbezoek in het toilet ook een beetje ruimte te hebben. Daarnaast zorgt een los toilet er ook voor dat u niet op elkaar hoeft te wachten om naar toilet te gaan wanneer iemand in de badkamer bezig.

Visite

Wanneer u regelmatig visite ontvangt, zullen zij ook gebruik maken van het toilet. Wanneer u een toilet in de badkamer heeft staan, zal de visite dus ook in uw badkamer te vinden zijn en het kan zo zijn dat u dit als onprettig ervaart. De visite komt immers in uw privé ruimte. Daartegenover staat ook dat de visite die bij u op bezoek is zich als een indringer voelt, omdat hij/zij een privé ruimte van u bezoekt. Zeker in een appartement of in een bungalow is het aan te raden om de beschikking te hebben over een apart toilet.

Woont u in uw droomhuis? Dan is het natuurlijk fantastisch als u daar zo lang mogelijk kan blijven wonen. U zult echter merken dat wanneer u ouder wordt, het wellicht moeilijker wordt om de trappen in uw huis op te komen. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk in uw droomhuis kan blijven wonen, kunt u ervoor kiezen om een traplift te kopen en te laten plaatsen.

De voordelen van een traplift

Voordat u een traplift gaat aanschaffen, wilt u natuurlijk weten wat de voordelen zijne en welke mogelijkheden er allemaal zijn met betrekking tot de merken, prijzen en of het product aftrekbaar is bij de belasting. Het is dus een goede zaak om alles met elkaar te vergelijken. Om u op weg te helpen met uw afweging, benoem ik voor u de voordelen van het kopen van een traplift.

 1. U blijft langer zelfstandig. Wanneer u een traplift aanschaft, kunt u de trappen welke u normaal vermijdt weer op. Dit zorgt ervoor dat u niet alleen weer vrij kan bewegen in uw huis, maar ook zorgt het ervoor dat u niet meer naar andere mogelijkheden zoals verhuizen hoeft te kijken.
 2. Het brengt een rust voor uw dierbaren. Wanneer uw dierbaren zien dat u de trap moeilijker op- en afgaat, maken zij zich zorgen om de dag dat het een keer mis gaat en u van de trap valt. Door het kopen van een traplift weten zij dat u zittend naar boven gaat en minder snel iets kan gebeuren.
 3. Een traplift kunt u altijd gebruiken. Een traplift werkt altijd, ook wanneer de stroom uitvalt. De traplift is namelijk niet aangesloten op het lichtnet, dus ook dit is een groot voordeel voor u.
 4. Een traplift kopen is goedkoper dan te moeten verhuizen. Hoewel een traplift kopen niet goedkoop is, is het nog altijd goedkoper dan verhuizen. Bij het verhuizen komen vaak kosten voor een verhuiswagen, een verhuisteam en als u een woning koopt, kosten koper. Deze kosten zijn slechts eenmalig en niet toekomstgericht. Bij een traplift investeert u in een product welke meerdere jaren meegaat.
 5. Ook kunt u een traplift gebruiken als hulp om naar boven te krijgen. Wanneer u zwaardere goederen heeft, kunt u deze goederen op een traplift zetten om deze zo naar boven te krijgen. Het is dus niet alleen handig voor uzelf, maar het kan ook als hulpje dienen.

Een traplift kopen doet u natuurlijk niet zomaar. Het is daarom van belang om alle voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen, maar ik weet zeker dat wanneer u de keuze voor een traplift heeft gemaakt, dat u er veel profijt van zal hebben!