Menu
Gezondheid

Heeft u ook last van gehoorproblemen?

Verslechtering van het gehoor
De vermindering van de gehoorcapaciteit is voor ieder die het ondergaat een erg vervelend gebeuren vanwege allerlei gevolgen die het uiteindelijk heeft op de persoon in kwestie. Het wordt moeilijker gesprekken te volgen, bepaalde geluiden vallen weg, telefoneren gaat moeilijker en ga zo maar door. Hoewel sommige mensen in het begin vaak nog niet eens door hebben dat het gehoor verminderd is. Dit komt doordat het er vaak langzaam insluipt. Op de website van gehoortest.nl kan u gratis kijken hoe het er met uw gehoor voorstaat. De verslechtering van het gehoor kan veroorzaakt worden door allerlei verschillende redenen en kan zo ook wellicht op verschillende manieren voorkomen of tegen gegaan worden.

Gehoorverlies vanwege ziekte
Er zijn meerdere ziektes waarbij gehoorvermindering een onderdeel of gevolg van het ziektebeeld is. Neem aandoeningen zoals de ziekte van Ménière, Meningitis, verschillende chronische ziektes, kinderziektes en ga zo maar door. Het is onmogelijk om deze ziektes volledig te voorkomen, maar een gezonde levensstijl is in ieder geval al een stap in de goede richting.

Gehoorverlies vanwege werk
Op het werk kunnen er ook een aantal factoren aanwezig zijn die kunnen meespelen bij eventueel gehoorverlies. Het kan zijn dat er jaren gewerkt is in een omgeving met harde geluiden, die het effect kunnen hebben dat het gehoor uiteindelijk verslechtert. Het is dan ook erg verstandig om gehoorbescherming te dragen op plekken waar het erg luid is. Daarnaast kan stress ook een oorzaak zijn, wat vaak ontstaat op de werkvloer. Men moet proberen om vaak genoeg ontspanning te pakken, dit kan er voor zorgen dat er een minder grote kans is op gehoorbeschadiging.

Gehoorverlies vanwege drukteverschil
Door drukverschil in bijvoorbeeld vliegtuigen of tijdens het duiken kan er een scheur komen in het trommelvlies. Dit herstelt zich wel weer, maar de kwaliteit van het gehoor gaat hierdoor achteruit en vervolgens is er sprake van gehoorverlies. Helaas kan er voor deze specifieke gevallen niet echt iets ondernomen worden om het te voorkomen.

Gehoorverlies vanwege ouderdom
En natuurlijk bestaat er dan ook nog de ‘doodgewone’ oorzaak: ouderdom. Ouder worden gaat helaas vaker gepaard met gehoorverslechtering. Hier valt eigenlijk ook niet veel aan te doen, buiten dat men rekening kan houden met de bovengenoemde factoren. Helaas gaat gehoorverlies vervolgens weer gepaard met fysieke en mentale problemen bij ouderen.

Leven met gehoorverlies
Voor degenen die te maken hebben met gehoorvermindering is het van groot belang om een gehoorapparaat aan te schaffen. Het verhoogt de kwaliteit van het leven omdat het weer mogelijk is gesprekken te volgen, omgevingsgeluiden te horen, te telefoneren en ga zo maar door. Op de website van www.audibene.nl is een groot assortiment van allerlei soorten gehoorapparaten te vinden. Na het doen van de test op gehoortest.nl, is het dan enkel nog een kwestie van een gehoorapparaat aanschaffen en het leven kan weer verder als voorheen.