Menu
Kunst & Cultuur / Musea

Hedendaagse Kunst van Museum De Domijnen verhuist naar Ligne

 

Na jaren van voorbereiding, bouwen en inrichten ging de afdeling Hedendaagse Kunst van Museum De Domijnen, opende op zondag 4 september, de deuren van haar nieuwe onderkomen in Ligne openen met de expositie: Collectie in Actie. Deze door gastconservatoren Jeanne van Heeswijk (kunstenares) en Joanna van der Zanden (curator) samengestelde expositie bevat een selectie van wat door het museum in de afgelopen 20 jaar werd aangekocht. Veelal toen nog jonge beginnende kunstenaars die nu zijn uitgegroeid tot grote namen. De expositie is als het ware een ontdekkingstocht die de collectie opnieuw in de schijnwerpers zet. Collectie in Actie loopt nog tot en met 4 december.

Museum De Domijnen heeft als missie om kunst die politieke, sociale, economische of milieu gerelateerde vraagstukken, in de regio of op het wereldtoneel, centraal stelt een podium te geven. Denk daarbij aan ecologie en duurzaamheid, gender- en identiteitsvraagstukken, discriminatie, arm en rijk discussies. Het museum heeft binnen en buiten de regio naam en faam opgebouwd met haar eigen wijze van aankopen en collectioneren. In het oude pand was het alleen mogelijk om met wisselexposities te werken. In het nieuwe gebouw Ligne worden er nu, ter gelegenheid van de opening, de aangekochte werken van de afgelopen 20 jaar voor een groot deel uit de depots gehaald.

De gastconservatoren lieten zich daarbij inspireren door hun eigen ontdekkingstocht die ze in de afgelopen maanden maakten, uit gesprekken met medewerkers en reviews van oude exposities. Naast de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een activiteitenprogramma. Om de vier weken staat een thema centraal. Dat betekent dat een groot deel van de kunstwerken op zaal iedere vier weken zullen veranderen. De thema’s zijn:

  • London Calling (2012) van Jotra Castro. Wat betekenen democratie en vrijheid vandaag?
  • Iceberg & Palm trees (2007) van Mark Dion. Welke invloed heeft ons cultureel gedrag op de natuur?
  • Breaking & Fixing (2007) van Serge Onnen. Wie ben je? En wat maakt jou?

Een aantal kunstenaars wordt uitgenodigd terug te blikken op het werk in de collectie. Welke betekenis had het werk toen? En hoe kijken ze er nu op terug? Ook bezoekers worden uitgenodigd hun visie op een werk te geven. Zij ontvangen een archiefkaart om in te vullen en deze worden op zaal getoond. Daarnaast kan iedereen zich opgeven voor een collectie workshop en samen met de collectiebeheerder een keuze maken van werken die tijdelijk getoond worden. Het museum zal in de avonduren (beperkt) worden opgesteld voor verenigingen, stichtingen, etc. die Collectie in Actie als inspiratiebron willen gebruiken. De collectie als studie voor de stad.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.