Menu
Musea

Tentoonstelling: CROWENED

Van 15 oktober tot en met 2 april 2017 is in Museum Rijswijk de tentoonstelling CROWNED! Dressed to Impress te zien.

De tentoonstelling CROWNED! Dress to Impress toont vele tientallen kronen, tiara’s en andere hoofdbedekkingen uit openbare en particuliere collecties in Nederland. Ze zijn bedoeld voor speciale gelegenheden en komen uit alle windstreken. Het dragen van kronen is niet alleen meer voorbehouden aan vorsten en religieuze leiders. Een kroon geeft status en kracht en is daarom wereldwijd een geliefde versiering. CROWNED neemt de bezoeker mee in de bijzondere wereld van kronen.

Het dragen van kronen als teken van waardigheid en macht gaat terug tot in de oudheid. Hoofdbanden en soortgelijke hoofdversieringen ontwikkelden zich in de loop der eeuwen tot de kroon die we allemaal denken te kennen. DE tentoonstelling CROWNED laat zien dat ons beeld van een kroon maar gedeeltelijk correct is.
Het dragen van kronen komt voor in alle culturen. Behalve kronen en aanverwante hoofdversieringen uit West-Europa zijn er ook talloze voorbeelden te zie uit Afrika en Azië. Kronen zijn altijd gemaakt van kostbare materialen zoals goud en edelstenen, zo denk menigeen. Maar ze kunnen ook gemaakt zijn van textiel, van organische materialen en versierd met bont, veren, schelpen of zelfs tanden. In niet-westerse culturen gelden juist deze materialen als zeldzaam en kostbaar en worden ze daarom verwerkt in kronen.

De meeste kronen uit de West-Europese koninkrijken mogen het land niet uit; ze zijn te zeer verbonden met de monarchie. Een aantal prachtige kopieën biedt uitkomst, zoals die van de imposante St Edwardskroon uit Engeland die nog altijd voor de kroningen wordt gebruikt.

Buitengewoon bijzonder is dat op de tentoonstelling de kroon van Willem I uit 1815 is te zien. Deze kroon is alleen gebruikt voor de inhuldiging van de koning is 1815 en daarna niet meer. Zijn opvolger, koning Willem II liet in 1840 een nieuwe kroon maken die sindsdien bij de inhuldigingen in Nederland wordt gebruikt. De kroon van Willem I maakt deel uit van de Koninklijke Verzamelingen en wordt vrijwel nooit in het openbaar getoond.

Naast ‘koninklijke’ kronen zijn op de tentoonstelling ook kronen te zien die gebruikt worden binnen enkele grote wereldreligies. De hoofdtooi van Boeddhistische monniken, kronen uit Hindoeïstische tempels, tot en met een zeer imposante ‘olifantskroon’.

De kroon is echter ons dagelijks leven binnengekomen. Er bestaan nog altijd talloze huwelijkskronen. In toneel en dansvoorstellingen komen regelmatig kronen voor. En wat te denken van de oranje opblaaskroon? Al deze kronen, en meer, zijn op de tentoonstelling aanwezig.

De tentoonstelling CROWNED! Dress to Impress is een simultaantentoonstelling met het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven. Deze tentoonstelling, CROWNED! Royal Designs, gaat over het ontwerpen en vervaardigen van kronen, door de eeuwen en door alle culturen heen.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
www.museumrijswijk.nl
www.zilvermuseum.nl