Menu
Financiële dienstverlening

Geld lenen voor senioren

Geld lenen voor senioren

Veel mensen met een inkomen kunnen makkelijk geld lenen. Hoe zit dat met geld lenen voor senioren? Er is dan vaak sprake van een AOW en eventueel aanvullend pensioen. Gelukkig wordt dit als een stabiel inkomen gezien. Hierdoor is het voor senioren goed mogelijk om een lening af te sluiten. Wel is het belangrijk om met de maximale leeftijd rekening te houden.

Verschil tussen seniorenlening en normale lening

Je hebt de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit zijn de meest populaire consumentenkredieten. Dan is er ook nog de seniorenlening. Dit is een leenvorm die zich richt op ouderen vanaf 60 jaar.

Geld lenen voor senioren is mogelijk wanneer er een bron van inkomsten is. Denk hierbij aan loon uit arbeid, omzet (ondernemer) of een AOW/pensioen. Met sommige uitkeringen is het niet mogelijk om geld te lenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bijstandsuitkering of WW-uitkering. Daarnaast zijn er uitkeringen die kredietverstrekkers slechts gedeeltelijk meenemen, bijvoorbeeld IVA of WGA.

Maximale leeftijd voor het afsluiten van een lening

Maximale leeftijd voor het afsluiten van een lening

Bij veel kredietaanbieders is het mogelijk om de seniorenlening tot een leeftijd van 74 jaar af te sluiten. De lening moet vóór het 79e jaar zijn afgelost. Belangrijk om rekening mee te houden, want het heeft dus geen zin om op een leeftijd van 80 jaar nog een lening af te sluiten.

Dit heeft natuurlijk met risico’s te maken. De kredietverstrekker wil zo min mogelijk risico lopen. Daarom stelt deze een maximale leeftijd aan deze leenvorm.

Gelijkenis met de persoonlijke lening

Geld lenen voor senioren lijkt op het afsluiten van een persoonlijke lening. Zowel de rente als de looptijd staan vast, iets dat ook bij de persoonlijke lening het geval is. Voordeel hiervan is dat dit meer zekerheid biedt. Het maandbedrag staat namelijk vast en verandert tussendoor niet. Dit is zelfs niet het geval wanneer de marktrente stijgt of daalt.

Tussentijds aflossen is altijd mogelijk. Dit is met de seniorenlening ook zeker aan te raden. Enig nadeel is dat het niet mogelijk is om opnieuw geld op te nemen. Het gaat dus om en eenmalige lening. Voor de meeste senioren prima, maar soms kan er toch behoefte zijn aan een nieuwe lening. In dit geval moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden.

De hoogte van de lening

Hoeveel kan ik lenen? Dit is iets dat veel senioren zich afvragen. Net als bij andere leenvormen wordt bij de seniorenlening naar een aantal zaken gekeken. Allereerst speelt de hoogte van het inkomen mee. Ook de gezinssamenstelling en de vaste woonlasten zijn bepalende factoren.

De looptijd en rente van de lening zijn van invloed op het terug te betalen totaalbedrag. Hoe korter de looptijd, hoe minder rente er uiteindelijk betaald wordt. Wel betekent een kortere looptijd hogere maandtermijnen.

Overwaarde woning meenemen? Dit is niet mogelijk

De hoogte en het soort inkomen is doorslaggevend bij het aanvragen van een seniorenwoning. Veel senioren hebben een flinke overwaarde op de woning. Toch mag die overwaarde niet als inkomen worden meegerekend. Dit komt omdat overwaarde slechts één keer wordt uitgekeerd. Het gaat hier dus niet om een vast en stabiel inkomen.

Wel kan overwaarde gebruikt worden voor het tussentijds aflossen van de lening. Veel senioren doen dit, hierdoor gaat het totale leenbedrag omlaag.

Seniorenlening en overlijden

Wat gebeurt er bij overlijden? Wanneer de nabestaanden de erfenis aanvaarden, dan zijn ze ook verantwoordelijk voor het aflossen van het resterende leenbedrag. Daarom is het altijd verstandig om naast de lening een verzekering af te sluiten. Deze dekt bij overlijden waardoor de lening wordt kwijtgescholden. Zo hebben nabestaanden hier geen omkijken meer naar.