Menu
Gezondheid

Wat gebeurt er met het libido als je ouder wordt?

Libido verwijst naar de mate waarin men behoefte heeft aan seksualiteit. Het libido bereikt bij mannen in de puberteit een hoogtepunt rond het 20e levensjaar. Het vrouwelijke hoogtepunt van seksdrift ligt tussen het 30e en 40e levensjaar. Naarmate je ouder wordt zal het libido langzaam afnemen. Met name hormonen hebben invloed op het libido op, bij mannen gaat het vooral om testosteron en bij vrouwen gaat het om zowel testosteron als oestrogeen. Als men ouder wordt neemt de productie van testosteron en oestrogeen af, waardoor ook de zin in seks kan afnemen. Minder testosteron heeft zowel bij mannen als vrouwen een verlaagde libido tot gevolg. Bij vrouwen heeft oestrogeen ook een behoorlijke invloed, als er voldoende oestrogeen wordt aangemaakt bevordert dit namelijk de doorbloeding van de schede. Als er minder oestrogeen wordt aangemaakt, zal deze doorbloeding lastiger verlopen. Tijdens de overgang vindt dit onder andere plaats, de eierstokken verliezen hun functie en zullen geleidelijk aan stoppen met het maken van oestrogeen. Dit kan voor een droger wordende vagina zorgen, ook kunnen de vagina en schaamlippen kwetsbaarder worden. Het vrijen wordt in dit geval vaak als minder plezierig ervaren.

Wat doen mannen tegen het verdwijnen van libido?

Als het over libido gaat, heeft men het al snel over de mannen. Mannen proberen er soms alles aan te doen om een slappe penis te voorkomen en gebruiken daar verschillende middelen voor. Toch zijn er nog veel andere manieren om iets aan het verdwijnen van libido te doen. Zo zijn er een aantal psychische oorzaken die volgens seksuoloog Chris Coster invloed hebben op een laag libido. Je kunt denken aan:

  • Depressieve gevoelens
  • Problemen met jouw relatie
  • Gevoelens van stress
  • Faalangst om te presteren

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijk oorzaken waarmee de libido kan verdwijnen. Naast een afname van testosteron, zijn dit echter de psychische oorzaken die vaak ten grondslag liggen aan een lager libido. Door de negatieve gedachten die dit soort problemen opwekken, kan het immers zo zijn dat je minder zin krijgt in seks, ook kan het zijn dat er gewoonweg geen prioriteit meer voor is. Dit is zonde, omdat seks juist ontspannend kan werken en goed voor je is als er sprake van dit soort problemen is. Hierdoor maak je meer dopamine aan en krijg je uiteindelijk meer zin in seks, meer seks zorgt voor meer behoefte aan seks.

Libido en levensstijl

Jouw libido en een gezonde levensstijl gaan hand in hand, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Een ongezonde leefstijl kan van negatieve invloed zijn op het libido. Voorbeelden daarvan zijn: overgewicht, roken, alcohol, drugs, weinig bewegen, onvoldoende rust nemen. Ook kan het zo zijn dat ziek zijn of een operatie gevolgen heeft voor het libido. Dit kan te maken hebben met pijn, onvoldoende doorbloeding of uitputting. In zoverre er iets aan jouw levensstijl te veranderen is, is het belangrijk om je er bewust van te zijn welke gevolgen dit op het libido heeft. Maak je verbeteringen door wat betreft een gezonde levensstijl? Dan zie je dat dit positieve effecten voor het libido geeft.