Menu
Zorg & Hulp

De nieuwe zorg onder de loep!

Vanaf 1 januari 2015 gaat er veel veranderen in de ouderenzorg. De overheid (die voorheen voor uw zorg zorgde) geeft het stokje over aan de gemeentes. Wat merkt u hier nu eigenlijk van?

De overheid is heel zeker van haar zogenaamde ‘participatiesamenleving’. In samenwerking met de zorginstellingen pakken de gemeenten de zorg over en zo hoopt de gemeente u persoonlijke en, belangrijker nog, goedkopere zorg te kunnen bieden.

De grootste verandering hierin zien we binnen de ouderenzorg. Vanaf januari 2015 worden de eisen voor plaatsing in een verzorgingstehuis aangescherpt. Gemeenten roepen op om voor elkaar te zorgen. Mocht dit nu niet lukken, dan kunt u een beroep doen op de wijkverpleging. In plaats van verzorging in een verzorgingstehuis, krijgt u de verzorging aan huis aangeboden.

Dit tenzij u last heeft van een lichamelijke, geestelijke of zintuiglijke handicap. U heeft dan een indicatie voor verpleging en zorg, die gewoon meegenomen wordt in het volgende jaar.

Hoe uw zorg vorm krijgt, ligt dus vanaf januari bij uw gemeente. Toch blijkt uit onderzoek van EenVandaag dat veel gemeenten hier nog helemaal niet klaar voor zijn. Ondanks protest van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor de Ouderen) is de wetswijziging niet uitgesteld. Mocht u onzeker zijn over de zorg die u nu ontvangt, dan zit er maar één ding op: bij uw eigen gemeente informeren naar de zorg.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.