Menu
X

Autopech onderweg wat te doen?

autopech

Het Nederlandse verkeer wordt steeds drukker. Een auto met pech langs de kant van de weg kan tegenwoordig al voor grote files zorgen. Niemand wil aan een drukke weg stil komen te staan. Weet u wat u moet doen tijdens autopech onderweg?

Wat te doen bij autopech onderweg

Probeer altijd een veilige plek op te zoeken om uw auto te parkeren.  Het liefst parkeert u de auto in een veilige parkeerhaven of parkeerplek. Soms is het niet meer mogelijk om met de auto door te rijden in dit geval moet u zo snel mogelijk uw auto in de berm parkeren. Zet direct uw knipperlicht naar rechts aan en rij de berm in. Draai uw wielen naar rechts en zet de auto, indien mogelijk zo veel mogelijk van de weg af. Alarmlichten aan en stap rechts uit de auto. Indien  u met meerdere passagiers in de auto zit laat u deze ook rechts uit stappen. Mochten uw alarmlichten niet meer werken dan plaatst u uw gevaren driehoek aan de achterkant van de auto.

Iedereen veilig? Tijd om actie te ondernemen

Nu u van de eerste schrik bent bekomen wordt het tijd om te bellen voor hulp. Wanneer u lid bent van een wegenwacht is het verstandig deze als eerste in te schakelen.  Staat u aan de snelweg dan is bellen sneller, staat u op een veilige plek of op een parkeerplaats dan kunt u in veel gevallen de aanvraag digitaal doen. Geen lid van de wegenwacht? Overweeg uw opties. Sommige autodealers beschikken over een eigen pechhulp of uw belt u de garage waar de auto in onderhoud is om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Staat uw auto op een gevaarlijke plek bijvoorbeeld op de afrit of kan er geen ander verkeer meer langs? Dan mag u eerst 112 helpen zodat de politie u kan helpen met het overige verkeer. Bent u geen lid van een wegenwacht service en kan uw eigen garage u niet verder helpen? Dan kunt u als nog de wegenwacht bellen en ter plaatse lid worden. U betaald een hogere prijs voor het abonnement maar ze komen u wel direct helpen.

Wat moet u zeker niet doen

Steek nooit maar dan ook nooit zelf de snelweg over. Levensgevaarlijk. Zodra uw auto in de berm staat stapt u uit, blijf nooit in de auto zitten. Rook onder de motorkap? Pas op met het openmaken van de klep, er kunnen vloeistoffen uitspuiten. Probeer niet zelf uw auto te repareren, vergeet niet dat u langs de kant van de weg staat een onverwacht uitstapje op de rijbaan kan voor grote ongelukken zorgen.