Menu
Zorg & Hulp

Voorkom vallen bij senioren

1 Op de 3 zelfwonende ouderen valt minimaal 1 keer per jaar. Het vallen kan ernstige situaties met zich mee brengen. Hoe komt het dat ouderen zoveel vallen en wat zou je kunnen doen om vallen te voorkomen?

Gevolgen van het vallen:

Als een oudere eenmaal gevallen is kan dat vervelende situaties met zich mee brengen. De persoon in kwestie kan iets breken en zal opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Maar naast de fysieke gevolgen zijn er vaak mentale gevolgen. Mensen zijn onzeker in hun dagelijkse bezigheden en gaan steeds minder bewegen. Ze blijven vaker binnen en isoleren zich van de gemeenschap wat weer depressies kan veroorzaken.

Wat zijn oorzaken en oplossingen voor het vallen van ouderen?

  • Te weinig beweging:

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Spieren worden minder sterk we beweging minder snel en ook onze reflexen gaan achteruit. Het is voor senioren ook erg belangrijk om veel in beweging te blijven. Volgens de algemene richtlijn is het verstandig om 3 keer in de week minimaal een half uur te sporten.

Het is nooit te laat om te beginnen met sporten! Denk bijvoorbeeld aan stukjes wandelen of fietsen. Ook het tuinieren is een goede bezigheid. Om te voorkomen dat je geen zin hebt om die extra beweiging te pakken op een dag is het verstandig om de sport momenten samen te laten vallen met dagelijkse activiteiten. Ga wat vaker op bezoek bij de buren of maak een mooie wandeling richting het winkelcentrum.

  • Een te lage bloeddruk:

Sommige ouderen voelen zich snel duizelig bij het opstaan of bukken. Deze duizeligheid is één van de grote oorzaken van het vallen bij senioren. De volgende adviezen kunnen hierbij helpen:

  1. Ga bij het opstaan eerst goed rechtop zitten. Span uw beenspieren aan om de bloedcirculatie weer goed te laten doorstromen. Blijf zitten totdat de duizeligheid verdwenen is.
  2. Sta langzaam op. Gebruik bij ht opstaan een houd vast en blijf staan tot dat de duizeligheid verdwenen is. Ook hier kan het helpen om uw beenspieren aan te spannen.
  3. Vermijdt snelle abrupte bewegingen
  4. Zorg dat u voldoende drinkt op een dag. Het aanhouden van de dagelijkse behoefte van 2 liter is ontzettend belangrijk.
  • Veilig schoeisel

Er wordt vaak niet gedacht aan het dragen van goede schoenen. Niet alleen moet de schoen goed aan de voet zitten maar de schoenen zijn het enige contact tussen jou en de vloer. Bij enorm gladde schoenen wordt het val-risico behoorlijk verhoogd. Echter werkt dit ook andersom. Bij de stroeve schoenen hebben veel ouderen moeite om zich voort te bewegen.

Wat te doen als je gevallen bent?

Het is altijd belangrijk om een telefoon of noodknop bij je te hebben. Hiermee kan er in situaties dat u niet overeind komt altijd om hulp worden gevraagd.

Bent u gevallen maar vindt u het niet nodig om om hulp te vragen bij derden? Met deze tips komt u op eigen kracht weer omhoog.

  1. Draai u op uw buik.
  2. Druk u op zodat u op handen en knieën steunt.
  3. Kruip naar een stevige meubel of trap.
  4. Zet 1 voet plat op de grond en probeer u met 2 armen en 1 been langzaam omhoog te drukken.

Oefen deze handelingen een paar keer als er iemand in de buurt is om u te helpen. Veel ouderen verliezen spierkracht door het weinig bewegen. Blijf dus in beweging!

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.