Menu
Zorg & Hulp

Sluiting tehuizen zorgt voor onrust

Sluiting
Dat ze niet kunnen blijven wonen in hun verzorgingstehuis is wat duizenden ouderen binnenkort te horen krijgen.  Inmiddels zijn er al 13 verzorgingstehuizen gesloten. In 80 andere locaties is sluiting aangekondigd. Zo blijkt uit een inventarisatie van de NOS.  Voor de bewoners brengt dat veel onrust mee, die in sommige gevallen in actie komen. De inventarisatie betreft een momentopname. Het laat zien dat de ontmanteling van verzorgingstehuizen in gang is gezet. Naar verwachting zullen de komende vijf jaar in totaal zo’n 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuizen verdwijnen berekende bureau Berenschot. Reden daarvoor is ouderen in de toekomst langer thuis blijven wonen en alleen mensen die zware zorg nodig hebben nog terecht kunnen in een verpleegtehuis. Voor bewoners betekent het sluiten van afdelingen en locaties dat ze moeten verhuizen. Verhuizen naar een ander verzorgingstehuis of weer zelfstandig wonen met een thuiszorgpakket.

Onrust
Op veel locaties zorgt dat voor onrust onder ouderen en hun familie. Bewoners van een verzorgingstehuis hebben vaak weinig familie en een laag inkomen. Ze voelen zich vaak onveiliger als ze niet in een beschermde omgeving wonen. Ouderenombudsman Jan Romme: “Wij krijgen wekelijks veel telefoontjes”, “Vaak bellen kinderen met ouders in een tehuis ons als ze te horen krijgen dat het tehuis dicht gaat. Ze maken zich dan grote zorgen over hoe het verder moet met hun moeder of vader.”

Strijd
Sluiting van verzorgingstehuis Eigen Haard leidt in Zwanenburg tot grote opwinding. In het dorp hebben de bewoners familie en vrienden, ze willen dan ook niet weg. In de toekomst willen de inwoners van Zwanenburg de mogelijkheid behouden om in hun eigen dorp oud te worden. In Zwanenburg is een protestactie gehouden waarbij enkele bewoners zich vast ketenden aan een brug. Één van de actievoerders: “We willen zo uitbeelden dat we geworteld zijn in deze gemeenschap, en dat we oud willen worden op de plek waar we zijn geboren of getogen”.

De inventarisatie van sluitingen wordt deze week door bureau Berenschot online gezet. Zij gaan dat dan tevens bijhouden. Op die manier moet een levend document ontstaan over ontmanteling van verzorgingstehuizen.

Bron: www.nos.nl 

 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.

No Comments

    Leave a Reply