Menu
Overlijden & Uitvaart

Zijn er verschillen tussen natuurbegraafplaatsen?

Instructies Bos van Heilige Geest

Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen bij in Nederland. De teller staat al bijna op veertig. Maar niet iedere natuurbegraafplaats is hetzelfde. De onderlinge verschillen zijn eigenlijk heel groot. Als u zelf een aantal locaties heeft bezocht zullen deze verschillen steeds meer opvallen. Om u op weg te helpen zetten wij een aantal verschillen op een rijtje. Zo weet u waar u op kunt letten wanneer u overweegt om natuurbegraafplaatsen te bezoeken.

Van vrije natuur tot aan een extensie
Veel mensen denken bij het woord “natuurbegraafplaats” aan rustige plekken in ruime en misschien zelfs vrije natuur. Bij een aantal natuurbegraafplaatsen is dat ook helemaal terecht. Bijvoorbeeld het Bos van de Heilige Geest in Noord-Brabant en het welbekende Nationale Park de Hoge Veluwe. Beide voldoen op dit moment waarschijnlijk het beste aan het beeld van “vrije natuur”.
Aan de andere kant van het spectrum zien we extensies van traditionele begraafplaatsen, die juist helemaal niet voldoen aan het beeld van vrije natuur. Denk bijvoorbeeld aan IJsselhof in Gouda en Westerwolde in Gelderland. Dit zijn typische voorbeelden van traditionele begraafplaatsen, die zijn uitgebreid met een apart deel voor natuurbegraven.
Op de website allenatuurbegraafplaatsen.nl worden alle locaties voorzien van een score in de vorm van blaadjes, waarbij een blaadje weinig natuur is en vijf blaadjes de maximale score is. Hoe scoren de natuurbegraafplaatsen bij u in de buurt?

Hoe streng in de leer?
Vrije keuze in kistmaterialen, wat is toegestaan qua grafmarkering en welke kleding mag mee in de kist? Zomaar enkele punten waar natuurbegraafplaatsen heel verschillend mee omgaan. Ook het beleid ten aanzien van natuurbehoud en het creëren van natuur kan onderling erg verschillen. Laat u zich hier uitgebreid over informeren als u een natuurbegraafplaats bezoekt. Het verhaal achter de natuurbegraafplaats is vaak de moeite waard en zo kunt u goed bepalen of de locatie aan uw eisen voldoet.

En wat voor verschillen zijn er nog meer?
Te veel om allemaal te benoemen, maar we zetten er nog enkele voor u op een rijtje. Zo verschillen de grafafstanden per locatie behoorlijk van minder dan 1 meter tot meer dan 8 meter. Er zijn natuurbegraafplaatsen die zich enkel richten op kistbegraven of juist alleen op urnbegraven, bij de meeste locaties zijn beide opties overigens mogelijk. Ook de aanwezigheid, of juist afwezigheid, van faciliteiten als een ceremonieruimte of horeca is een belangrijk onderwerp om te bepalen wat belangrijk voor u is. Als laatste wordt er ook verschillend omgegaan met de duur van het grafrecht, vaak is eeuwigdurend grafrecht mogelijk, maar niet overal.

Bent u geïnteresseerd in natuurbegraven en wilt u er meer over weten? Neem dan een kijkje op de vergelijkwebsite van natuurbegraafplaatsen. Zo krijgt u een goed beeld van de (on)mogelijkheden bij u in de buurt. Maak uw eigen shortlist en ga vervolgens bij enkele natuurbegraafplaatsen kijken, pas dan krijgt u echt een goed beeld.