Menu
Computer & Internet / Hobby

Welke laptop kun je als 55+’er het beste kopen

De ontwikkeling van de computer is de laatste tijd in razend tempo gegroeid. Van de introductie van de PC in 1980 door IBM tot de iPad 2 van Apple die afgelopen jaar is uitgekomen. Door deze snelle groei in techniek hebben mensen zich steeds meer en steeds sneller moeten aanpassen. Denk maar eens aan de overgang van Windows ’95 naar Windows XP, nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem. Net als de software telkens verandert, verandert ook de computer zelf. Zo bestonden er eerder alleen nog desktop computers, tegenwoordig zijn er laptops en sinds kort tablets. Het aanbod lijkt oneindig, maar waar moet je nu op letten? In dit artikel geven we enkele tips waar op te letten als 55+’er bij de aanschaf van een computer of laptop.

Weinig poespas
De gemiddelde 55+’er wil het liefst zo min mogelijk poespas op hun computer of laptop. “Hij moet het gewoon doen” is een veel gehoord argument. Eenvoud lijkt daarom een belangrijk punt in het beslissingsproces. Zo moet het bureaublad niet overladen zijn met iconen, maar toon slechts de meeste gebruikte programma’s op het bureaublad. Dit zorgt voor overzicht en je vindt sneller de programma’s die je vaak gebruikt.

Prijs-kwaliteit verhouding
Een goede computer hoeft niet duur te zijn. Vaak zijn de duurdere computers bedoeld voor specifieke werkzaamheden, als het monteren en bewerken van foto’s of films. Een goede laptop is er al voor zo’n €500,-. Gebruik je de computer alleen om te MSN’en, te internetten, je mail te lezen, foto’s te bekijken en af en toe iets in Word of Excel te maken, koop dan geen dure apparatuur, goedkope laptops zijn prima voor dit soort dingen..

Randapparatuur
Wanneer je op zoek bent naar een laptop, dan is het raadzaam een goede muis aan te schaffen. Veel oudere mensen vinden het lastig om te werken met het touchpad van de laptop. Daarnaast is een goed en groot scherm ook handig. Zo kun je het lettertype standaard vergroten, zodat het beter leesbaar is, zonder dat je bij website onnodig horizontaal moet gaan scrollen. Let er bij de aanschaf van een computer of laptop ook op dat er een webcam is geïntegreerd. De software is dan ook standaard meegeleverd, zodat je niet achteraf nog een aparte webcam hoeft te kopen en te installeren. Ideaal trouwens wanneer je je kleinkinderen eens wat vaker wilt zien!

Beveiliging
Spam wordt steeds slimmer en sluwer. Advertenties zijn bijna niet meer herkenbaar en waarschuwing van Windows zijn vaak niet meer te onderscheiden van pop-ups naar spammy websites. Daarom is het verstandig goede antivirussoftware aan te schaffen en te installeren. Bij de aanschaf van een nieuwe computer wordt meestal een ‘trial’ versie van een antivirusprogramma meegeleverd. Het is verstandig dit aan te kopen of gebruik te maken van gratis antivirussoftware als AVG.