Menu
Overlijden & Uitvaart

Wat doet u met het as van een overledene?

Als iemand gecremeerd is krijgt u het as mee in een urn. Wat zou de persoon gewild hebben en wat wilt u met het as doen. Er zijn veel mogelijkheden voor een gedenkplek of om het as uit te strooien maar wat mag of waar moet u rekening mee houden?

Urn bewaren

Als u zich er prettiger bij voelt en als u weet dat de persoon dit graag zou willen kunt u de urn ook bewaren. Zo kunt u het een bijzonder plekje geven in huis met een mooie foto en een kaarsje. Er zijn vaak ook speciale plekjes op een begraafplaats waar u de urn neer kunt zetten zo kunnen ook andere mensen hier langs gaan als ze hier behoefte aan hebben. U kunt het er met de familie over hebben om te kijken wat de beste keuze is. U kunt het as ook verdelen door dit in een medaillon te doen of een ring. 

Waar mag het uitgestrooid worden?

Veel mensen kiezen er ook voor om as van een overledene uit te strooien. Hier wordt vaak een plek uitgekozen waar hij of zij graag kwam of wat een bijzondere plek is met veel betekenis. Zo mag uitgestrooid worden op open zee en op veel andere plekken in het land. Per gemeente is er te vinden waar het wel of niet mag. U zou ook het as in eigen tuin uit kunnen strooien of met toestemming van de eigenaar zou dit ook op ander grondgebied.

Uitstrooien in het buitenland

Bent u van plan om naar het buitenland te gaan om daar de as van de overledenen uit te strooien? Als u met het vliegtuig gaat kunt u bij de vliegvaartmaatschappij kijken of dit toegestaan. U heeft wel een Engelstalige overlijdensverklaring nodig om problemen in het buitenland te komen. Het regels omtrent het uitstrooien verschild per land dus lees u hier over in als u weet in welke land u dit zou willen doen.

Als de overledenen geen wensen door gegevens heeft kunt u met de familie overleggen. Zo kunnen jullie de juiste beslissing maken.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.