Menu
Vitamine en Supplementen

Wat doet ijzer voor ons lichaam

We weten allemaal dat het erg belangrijk is om alle voeding stoffen binnen te krijgen en om hier ook voldoende van te hebben. Nu hoort ijzer er ook bij maar wat doet dit nou voor uw lichaam? Ik zal u uitleggen waarom en waar u ijzer in kunt vinden om dit op pijl te kunnen houden.

Wat is ijzer?

IJzer is een belangrijk mineraal dat helpt bij het vormen van hemoglobine een belangrijk onderdeel van de rode bloedcellen. De rode bloedcellen zijn weer belangrijk om zuurstof door ons lichaam te vervoeren. In het eten zijn 2 verschillende vormen van ijzer te vinden, Heemijzer en non-Heemijzer. Heemijzer is te vinden in dierlijke producten en wordt er goed opgenomen in het lichaam. Non-heemijzer is te vinden in dierlijke maar ook plantaardige producten.

Waarin zit ijzer?

Heemijzer zit dus alleen in dierlijke producten zoals vlees of vis. Over het algemeen zit er meer ijzer in rund en lamsvlees als bijvoorbeeld kip of varkensvlees. Non-heemijzer is ook in andere producten te vinden zoals noten, peulvruchten, volkorenproducten en donker groene groente zoals spinazie en andijvie.

Wat gebeurt er bij ijzer te kort?

Het kan zijn dat we te weinig ijzer hebben waardoor er klachten kunnen ontstaan. Dit gebeurt vaak sneller bij vrouwen in vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of bij vegetariërs. Een ijzertekort is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Bleke huid
  • Snel buiten adem
  • Snel vermoeid
  • Rusteloze benen

Denkt u een ijzer te kort te hebben dan is het goed om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Wanneer u hier te lang mee rond blijft lopen kan er zelfs bloedarmoede ontstaan.

Het is dus goed om op te letten wat u eet om zo voldoende ijzer binnen te krijgen.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.