Menu
Gezondheid

Waar komt hoofdpijn toch vandaan?

Hoofdpijn, erg vervelend. Waar komt het vandaan? Wij hebben voor u een aantal triggers op een rijtje gezet waar uw hoofdpijn vandaan kan komen. Lees maar eens goed, dit kunnen wel eens verrassende oorzaken zijn.

Werk
Stress, waarbij dus ook werkstress kan zorgen voor spanningshoofdpijn. Dit kan zelfs uitlopen op een behoorlijke migraine. Wetenschappers vermoeden dat dit met overgevoelige zenuwbanen in de hersenen te maken heeft. Stress zorgt trouwens ook voor een verhoogde spierspanning, wat op zichzelf weer een hoofdpijn-trigger is.

Geurtjes
Geurtjes kunnen ook een belangrijke hoofdpijn-trigger zijn. Het maakt niet eens uit of het een lekker of vies geurtje is. Het heeft te maken met het zenuwstelsel, dus het ligt ook aan de persoon hoe gevoelig u er voor bent. Voorbeelden: verf, parfum, lelies

Weer
Warmte, veel zon, veranderingen in de luchtdruk.. dit kan allemaal hoofdpijn opwekken. Hoe kunnen we deze hoofdpijn voorkomen? Door een zonnebril te dragen en voldoende te drinken. Heeft u veel last van hoofdpijn bij warm weer? Overleg dan met uw arts voor eventuele medicijnen.

Haar
Ja, er bestaat zoiets als ‘haarpijn’. Te strakke haarbanden, staart, vlechten, hoeden of petjes zorgen ervoor dat de hoofdhuid te strak bij elkaar getrokken wordt. Voor de vrouwen; de ultieme smoes om eens uw haar los te gooien.

Lichaamsbeweging
Eigenlijk moet ik dit helemaal niet vertellen, omdat ik altijd over de voordelen van beweging praat. Toch…Intensieve lichaamsbeweging kan nog wel eens hoofdpijn veroorzaken. Het is een soort inspanningshoofdpijn die dan ontstaat. Vooral hardlopers hebben hier last van.

Houding
Uw computerscherm niet op de juiste hoogte, opgetrokken schouders, onvoldoende steun voor uw onderrug… allemaal oorzaken van spanningshoofdpijn.  Heeft u regelmatig last van hoofdpijn? Ga dan eens na of uw zit-, sta- en sporthouding wel goed zijn.

Voedingsmiddelen
Oude kaas, rode wijn en vleeswaren kunnen voor hoofdpijn zorgen. Deze producten hebben vaak een hoog tyramine-gehalte, dat een hoofdpijnaanval kan veroorzaken. Vleeswaren bevatten vaak ook nog nitraat, wat een extra hoofdpijn-trigger is.

Te weinig eten
Dit noemen we ook wel hongerhoofdpijn. Het vervelende aan deze hoofdpijn is, dat die al ontstaat voor u zelf doorheeft dat u honger heeft. Het komt namelijk voort uit de plotselinge dip in uw bloedsuikergehalte. Door iets zoets te eten gaat uw bloedsuikerspiegel snel omhoog, maar ook weer snel naar beneden.

Roken
Sommige mensen krijgen juist minder hoofdpijn als ze roken.. toch is nicotine een hoofdpijnveroorzaker. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten in het hoofd vernauwen. Dit veroorzaakt met name clusterhoofdpijnen.

Cafeïne
Cafeïne kan een positieve werking en een negatieve werking hebben. Gebruikt u het met mate? Dan kan het juist uw hoofdpijn verlichten. Het stofje vindt u namelijk ook regelmatig in pijnstillers. Bij een teveel aan cafeïne kan hoofdpijn juist ontstaan. Vooral als u dan een tijdje geen koffie drinkt, heeft u een ’tekort’ aan cafeïne en ontstaat er weer hoofdpijn.

Kende u al deze oorzaken? Let maar eens goed op wat u eet/drinkt en hoe u beweegt! Misschien kunt u zonder hulp van de arts, zo van uw hoofdpijn afkomen!

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.