Menu
Familie

Vorig jaar minder nieuwe tienermoeders dan in 2011

Het aantal meisjes tussen de 15 en 19 jaar dat bevalt van een kind neemt af. Onder de Antilliaanse en Surinaamse meisjes zijn deze aantallen nog wel opmerkelijk hoog.

Minder jonge moeders

In 2011 waren bevielen er 5 per duizend meisjes tussen de 15 en 19 jaar van een kind. In 2012 was dit aantal 4,5. Rond 1970 was dit aantal 5 keer zo hoog, toen bevielen er per nog zo’n 25 duizend meisjes van een kind. Onder de Antilliaanse meisjes bevielen er 27 per duizend meisjes van een kind. Bij de Surinaamse meisjes was dit 21 per duizend meisjes.

Over het algemeen zijn de geboortecijfers onder de niet-westerse alloctone meisjes wel sterker gedaald dan onder de autochtone meisjes. Bij de Turkse meisjes lag dit aantal ook onder het gemiddelde van de autochtone meisjes.

Nederland heeft bijna laagste geboortecijfers

Nederland heeft samen met Zwitserland en Denemarken een van de laagste geboortecijfers bij meisjes van deze leeftijd. Dat dit cijfer zo laag ligt is te danken aan de zwangerschapspreventie. Ook hebben Nederland en Zwitserland een relatief laag abortusscijfer onder tieners. In Denemarken ligt dit cijfer een stuk hoger.

De top drie met de hoogste geboortecijfers bestaat uit Bulgarije, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Er moet wel gezegd worden dat Verenigd Koninkrijk met 22 bevallingen per 1000 meisjes een stuk lager uitkomt dan de andere twee landen. Bulgarije zit op 36 en Roemenië op 43 geboortes per 1000 meisjes.

Bron: CBS

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.