Menu
Spaargeld & Pensioen

‘Senaat blaft wel maar bijt niet’

ANBO teleurgesteld over aannemen Pensioenwet

“Onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer ondanks al zijn kritiek toch instemt met het nieuwe Financiële Toetsingskader voor de pensioenfondsen. Blijkbaar heeft staatssecretaris Klijnsma buiten de vergadering zoveel druk uitgeoefend dat de senatoren van de coalitie en de meest geliefde oppositie niet meer tegen dúrfden te stemmen. Korte-termijn denken waaraan de belangen van alle deelnemers en gepensioneerden ondergeschikt zijn gemaakt.” Dat zegt een zwaar teleurgestelde Leonie Sazias van ANBO, regionaal woordvoerder Overijssel van dé seniorenorganisatie van Nederland.

Door de nieuwe regels moeten pensioenfondsen hogere buffers aanhouden, waardoor indexatie verder weg komt te liggen en gemiste indexatie en kortingen nooit meer goedgemaakt worden. “Eigenlijk waren alle partijen ongelukkig met dit FTK. Het debat was beter en kritischer dan in de Tweede Kamer. Maar aan het eind zwicht de Senaat toch voor de druk. De Senaat blaft wel maar bijt niet”, zegt Sazias. VVD, PvdA, GroenLinks, D66, SGP en ChristenUnie stemden voor het voorstel, CDA, SP, PVV en 50 Plus tegen.

Fundamenteel fout plan
Sazias denkt dat er oneigenlijke druk is uitgeoefend buiten de Eerste Kamer-vergadering om. Eerder waren VVD en D66 nog heel kritisch. “Ik begrijp dat ABP twee miljard euro minder premie heft door het nieuwe FTK en dat er anders nieuwe bezuinigingen nodig zouden zijn. En dat De Nederlandsche Bank geen gedoogjaar meer zou toestaan en fondsen eventueel weer zouden moeten korten. Dat zijn oneigenlijke argumenten om een fundamenteel fout plan door te drukken ten kosten van de koopkracht van het pensioen van vele miljoenen Nederlanders.”

Geen eendagskuiken
Sazias wijst fijntjes op de rol van PvdA-senator Postema, partijgenoot van Klijnsma. “Hij wil net als wij een waardevast pensioen en constateert: dit nFTK biedt nog geen begin van een antwoord. Hij vindt de beleggingsvrijheid onvoldoende, net als wij. Hij vindt het nominaal karakter van het nFTK ‘een gemiste kans’. Om vervolgens in te stemmen. Oh ja, het nieuwe FTK is een tussenstap naar een goed pensioen. Terwijl dat nFTK minstens zeventien jaar vooruit kijkt. Pensioen is een lange termijnzaak, geen eendagskuiken!”

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.