Menu
Eenzaamheid

Provincie pakt vereenzaming van senioren aan

Een telefoontje van een vrijwilliger, dat is vaak het enige sociaal contact dat een vereenzaamde bejaarde rest.

Omdat die telefoontjes belangrijk zijn, geeft de provincie een financiële steun van 20.000 euro aan telefoonprojecten. De deputatie heeft de subsidie verlengd voor zes lopende  en twee nieuwe projecten. De OCMW’s van Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw starten met dez evorm van contactname.

16% is eenzaam

Sinds 2006 stimuleert de provincie Vlaams-Brabant lokale ouderenbehoefteonderzoeken. 32 gemeenten voerden al een onderzoek uit en dat levert een schat van informatie op, soms bemoedigend, maar soms ook beklemmend. Zo geven 16% van onze senioren aan dat ze zich ernstig eenzaam voelen, waarbij 6% als ernstig geïsoleerd kan worden beschouwd: ze hebben minder dan één keer per maand contact met iemand. Bij de 80-plussers is dat zelfs 11%.

Bezoekteams en telefoonprojecten

Die vereenzaming is vaak het eerste wat lokale besturen en seniorenraden willen aanpakken. Ze doen dat onder meer met bezoekteams en telefoonprojecten, waarbij vrijwilligers regelmatig contact nemen met geïsoleerde ouderen. De provincie stimuleert de telefoonprojecten met een subsidie voor  Asse, Leuven, Londerzeel, Halle, Meise, Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw en van het Zorgnetwerk Zenneland.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.