Menu
Gezondheid

Ouderen onderschatten een slecht gehoor

Een op de drie ouderen met een slecht gehoor draagt een hoortoestel. Onlangs heeft de Unie KBO en de NVVS de campange “Wat Zegt U?” gestart, om een goede voorlichting te geven aan ouderen over slechthorendheid.

Het is van levensbelang om goed te horen. Stel u eens voor dat u aan het verkeer deel neemt met een slecht gehoor en hoe gevaarlijk dit kan zijn.
Maatschappelijk kan het dus ook grote gevolgen hebben. Sommige mensen durven zelfs hun huis niet meer uit doordat ze gesprekken niet goed kunnen verstaan.

Gehoorverlies

Je omgeving heeft vaak het snelst door wanneer jou gehoor achteruit gaat voordat je zelf in de gaten hebt dat dit zo is. Toch is ouderdomsslechthorendheid een normaal verschijnsel. De meeste merken pas vanaf hun zestigste dat ze last hebben van gehoorverlies. Veel mensen hebben niet de kennis over de aanschaf van een hoortoestel of de vergoeding die ze ervoor kunnen krijgen. Ook zijn er veel mensen die een hoortoestel niet prettig vinden, of omdat ze denken dat je een hoortoestel goed kunt zien. Tegenwoordig zijn hoortoestellen zo klein dat ze nauwelijks opvallen.

Schreeuwen!

Ouderdomsslechthorendheid is een stoornis van het binnenoor of de gehoorzenuw. Geluidstrillingen worden wel opgevangen door het oor, maar worden niet goed doorgegeven naar de hersenen. Ook kan het voorkomen dat de geluiden worden vervormd. Daarom helpt het niet om tegen mensen met een minder gehoor te gaan schreeuwen, je kunt dan beter langzamer praten of beter articuleren.

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.