Menu
Gezondheid

Oudere Vrouwen vaker depressief dan oudere mannen

Uit een onderzoek van Caroline Sonnenberg blijkt dat oudere vrouwen vaker last hebben van depressie dan oudere mannen. Om precies te zijn twee keer zo vaak. Hoe ontstaat dit verschil?

Vaker alleen

Vrouwen komen vaker in ongunstige omstandigheden terecht. Zo verliezen vrouwen bijvoorbeeld vaker hun levenspartner en blijven hierdoor alleen achter. Dit, in combinatie met de achteruitgaande gezondheid, zorgt ervoor dat vrouwen meer tekenen van depressie vertonen dan mannen. Door de achteruitgaande gezondheid ontstaan er allerlei klachten die beperkend zijn voor het functioneren in het dagelijks leven. Ook een laag inkomen zou een oorzaak zijn van deze depressies.

Medicijngebruik

Van de depressieve ouderen gebruikte in 1992 15% medicatie. Tien jaar later is dit aantal verdubbeld. Met 30% is dit een nog steeds bijzonder laag aantal. De groei is een gevolg van allerlei nieuwe antidepressiva die op de markt zijn gekomen.

Veel ouderen die last hebben van een depressie maken gebruik van kalmeringsmiddelen in plaats van antidepressiva. Dit zorgt voor een suf gevoel en vergroot ook de kans om te vallen. Door meer aandacht te besteden aan de juiste medicatie bij depressie kan het aantal depressieve mensen worden teruggedrongen.

bron: vumc

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.